Čovjek složio pet Rubikovih kocki za 44 sekunde, ali roboti su brži

Naučna istraživanja su pokazala da se svaka konfiguracija Rubikove kocke može riješiti u najviše 20 poteza
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 17:36h

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u brzini rješavanja Rubikove kocke okupili su se zaista spretni učesnici koji su ponovo nastojali da pokažu da ljude još ne treba otpisivati u ovoj disciplini. Novi šampion u rješavanju ove šestostrane slagalice postao je Poljak Mihal Pleskovič postigavši fantastična vremena, ali ne i svjetski rekord, pišu MikroVesti.

U takmičenju održanom u Bangkoku učastvovalo je oko 350 majstora u brzokockarenju koji su u Tajland stigli iz Japana, Njemačke, Švedske, Francuske, Velike Britanije i drugih zmalja.

Brzoprsti Pleskovič proglašen je za šampiona jer je pet puta zaredom složio kocku postigavši prosječno vrijeme od 8,65 sekundi po kocki, što je ipak slabije od svjetskog rekorda Australijanca Feliksa Zemdegsa koji je ove godine u junu, na otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu, postigao prosjek od 7,64 sekunde.

Zemdegs je istom prilikom postavio i nov svjetski rekord u slaganju samo jedne kocke – 5,66 sekundi.

Međutim, ovaj impresivni rezultat nadmašio je robot nazvan Kjub stormer II (Cube Stormer II). Ta mašina napravljena od Lego kocki kontrolisanih sa četiri NXT „cigle“ i potpomognutih Samsungovim mobilnim telefonom Galaksi S II (Galaxy S II), uspjela je da složi kocku za svega 5,35 sekundi.

Robota su napravili Majk Dobson i Dejvid Gildej koji su se u ovoj disciplini okušali i ranije – Dobson je početkom 2010. napravio prvog Kjub stormera, a Gildej je konstruisao nekoliko drugih robota za rješavanje Rubikove kocke koji su jednako impresivni.

Rad njihovog Kjub stormera II kontrolišu četiri inteligentne Lego kocke serije NXT koje Bluetooth vezom komuniciraju s telefonom Galaksija S II na kojoj je instalirana aplikacija koja snima kocku, rješava je i potom šalje rješenje Lego robotu na izvršenje. Pokazalo se da cio proces traje samo nekoliko sekundi.

Pošto i NXT cigle i S II koriste Armove procesore, kompanija je naručila jedan primjerak Kjub stormera II i pokazaće ga na konferenciji ARMTechCon 2011 koja će se 26. i 27. oktobra održati u Santa Feu.

Naučna istraživanja su pokazala da se svaka konfiguracija Rubikove kocke može riješiti u najviše 20 poteza.

Bonus video: