Otvoren prvi aerodrom za letove u svemir, letovi mogući i iz Hrvatske

Karte za let će koštati 200.000 USD. Već sada je poznato da će let trajati dva i po sata, u okviru koga će putnici provesti i pet minuta u bestežinskom stanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 15:51h

Britanski milijarder Ričard Branson otovrio je prvi komercijalni kosmodrom, izgrađen u pustinji u Novom Meksiku. Svemirsku luku će koristiti Bransonova kompanija Virgin Galactic za svoje komercijalne letove u svemir, prenosi Mikro.

Osim zvaničnika kompanije Virgin Galactic i guvernera Novog Meksika, otvaranju kosmodroma prisustvovao je i drugi čovjek u istoriji koji je sletio na Mjesec, američki astronaut Edvin “Baz” Oldrin.

Kosmodrom je nazvan “Spaceport America” i biće matična luka za Bransonovu flotu svemirskih letjelica koja se trenutno sastoji od dva mlaznjaka White Knight Two i pet svemirskih letjelica SpaceShipTwo (White Knight služi za iznošenje letjelice SpaceShipTwo do visine od oko 15 km, nakon čega ona nastavlja samostalan let). Naravno, na kosmodromu će se nalaziti i svi potrebni objekti za smještaj i pripremu budućih svemirskih putnika, kao i kontrolu leta.

Do sada je oko 430 osoba već rezervisalo mjesto u prvim letovima u svemir

Do sada je oko 430 osoba već rezervisalo mjesto u prvim letovima u svemir. Pored toga, američka svemirska agencija NASA je sa kompanijom Virgin Galactic potpisala ugovor za tri istraživačka leta u svemir, vrijedan 4,5 miliona USD.

Dva sata leta 200.000 USD

Što se tiče pojedinačnih putnika u svemir, njih će karte za let koštati 200.000 USD. Već sada je poznato da će let trajati dva i po sata, u okviru koga će putnici provesti i pet minuta u bestežinskom stanju. Među prvim putnicima nalaziće se i Branson i njegovo dvoje djece.

Prve ideje o privatnom, bezbjednom i finansijski dostupnom letu u svemir nastale su još 1995. godine, a u stvarnost ih je pretočio Bert Rutan, osnivač i predsjednik kompanije Scaled Composites, koja je izgradila letjelicu SpaceShipOne i mlaznjak White Knight koji je služio kao nosač za vrijeme leta u svemir. Bert Rutan je, inače, svjetsku slavu stekao dizajniranjem letjelice Voyager, koja je 1986. godine obletjela Zemlju bez spuštanja i dopunjavanja goriva. Veliku, ne samo finansijsku podršku, Rutanu je pružio suosnivač Microsofta Pol Alen, koji je sa dvadeset miliona dolara pomogao projekat SpaceShipOne.

SpaceShipOne je 2004. godine postao prva privatna letjelica koja se otisnula u svemir i premašila visinu od oko 100 kilometara (62 milje), koja se uobičajeno smatra za ivicu svemira. Napravljen je od kompozitnih materijala i lakih grafita, a njegove hibridne motore pokreće mješavina tečnog i čvrstog goriva. Do visine od oko 17 kilometara (50.000 stopa) letjelicu je nosio mlaznjak White Knight, a nakon kratkotrajnog jedrenja, ona je nastavila let ka granici svemira brzinom tri puta većom od brzine zvuka (tri maha).

Nakon uspjeha letjelice SpaceShipOne, pokrenut je projekat SpaceShipTwo u okviru koga je izgrađena istoimena letjelica, kao i novi mlaznjak White Knight Two. Obje letjelice su skoro dvostruko veće od svojih prethodnika. Kapacitet letjelice SpaceShipTwo je osam osoba – dva pilota i šest putnika, a predviđeno je da tokom leta dostigne najvišu visinu od približno 110 kilometara.

Ričard Branson je u svom prepoznatljivom optimističkom stilu, prilikom otvaranja kosmodroma najavio dalji rad na razvoju ne samo komercijalnih svemirskih letova, već i komercijalnih nadzvučnih putničkih letova.

“Nakon uspjeha ovog projekta, jednočasovni let od Los Anđelesa do Londona više ne predstavlja samo san. Ipak, proći će dosta godina prije nego što budemo u stanju da ponudimo takve letove”, izjavio je Branson.

Putovanja i iz Hrvatske

Zagrebačka putnička agencija Ulix Travel jedina je koja u susjednoj Hrvatskoj nudi aranžmane za Virginove letove iz svemirske luke, adetalji o svemirskim aranžmanima iz te zemlje biće poznati nakon što se hrvatski predstavnici koji su prisustvovali otvaranju kosmodroma vrate u matičnu zemlju, piše Večernji list.

Bonus video: