Najzad dostupni iOS5 i iCloud!

Preko iTunes-a nadogradite svoju verziju Apple-ovog mobilnog operativnog sistema i uživajte u brojnim novim opcijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 12:04h

Kao što je Apple ranije i najavio, nova verzija njihovog mobilnog operativnog sistema– iOS5, od juče je dostupna korisnicima iPhone-a, iPoda Touch i iPad-a.

Ova verzija iOS-a donosi više od 200 noviteta, među mnogima i toliko spominjani iCloud na kojem će biti moguće čuvanje podataka s mobilnih uređaja i njihovo dijeljenje između računara, iPoda, iPhone-a i iPad-a.

Preuzimanje nove verzije iOS-a je jednostavno i, kao i uvijek do sada, obavlja se putem iTunes-a – spojite svoj uređaj s računarom, pokrenite iTunes (ako se on automatski ne pokrene) i u opcijama samog uređaja u iTunes-u idite na funkciju "Check for updates".

Nakon toga potrebno je samo pratiti uputstva s ekrana i nakon određenog vremena, nova verzija Apple-ovog mobilnog operativnog sistema će biti instalirana. S obzirom da je iOS5 predstavljen još u junu, o njemu se danas manje-više zna sve, a mi ćemo još jednom nabrojati njegove najzanimljivije novitete i opcije.

Obavještenja

Apple je uveo potpuno novi način obavještenja – umjesto dosadašnjih prozora s vijestima koji su iskakali na ekranu, sada je tu "Notification Centar" na kojem se nalaze sve najvažnija obavještenja – poruke, mailovi, vremenska prognoza, podsjetnici, kalendarski zapisi i slično. Ona se mogu prikazivati u vrhu ekrana ili na zaključanom ekranu iOS uređaja.

iMessage

Sistem razmjene poruka po ugledu na popularni "BlackBerry Messenger" – omogućava besplatnu razmjenu poruka, fotografija i video snimaka (treba uzeti u obzir da je za slanje i primanje sadržaja potrebna veza s internetom), i ograničen je na razmjenu sadržaja samo između iOS korisnika.

Brže pokretanje kamere

Nova verzija iOS-a omogućava brzo pokretanje kamere i kada je telefon zaključan.

Sređivanje fotografija

Ljubitelji mobilnog fotografisanja će cijeniti i opciju sređivanja fotografija direktno na iPhone-u, odnosno iPod-u Touch i iPad-u (kropovanje i uklanjanja efekta crvenih očiju).

Integracija s Twitterom

S novim iOS-om biće lakše i jednostavnije tvitovanje. Korisnici će se morati samo jednom ulogovati na svoj račun nakon čega će na jednostavan način slati tvitove direktno s YouTube-a, fotografija ili iz Safarija kao i iz brojnih drugih aplikacija koje će podržavati ovu opciju.

iCloud

Sigurno najveća novost u ovoj verziji Apple-ovog mobilnog operativnog sistema. Omogućava čuvanje dokumenata, e-mail-ova, fotografija, kontakata i drugog sadržaja koji će biti snimljeni na oblaku i sinkronizovani između više uređaja.

Pomoću Apple-ovog oblaka, fotografije s iPhoen-a automatski će se sinhronizovati s iCloudom, odnosno s računarima i drugim iOS uređajima koji su povezanim s nalogom na iCloud-u. Treba napomenuti da će to biti omogućeno samo preko Wi-Fi-ja.

S obzirom da će svi podaci biti snimljeni u oblaku, kada kupite novi Apple-ov uređaj više neće biti potrebno povezati se s računarom i iTunes-om, već samo ukucati svoje podatke i uređaj će ih automatski povući i koristiti kao i do sada.

Bonus video: