Ko će naslijediti 8,3 milijarde dolara Stiva Džobsa?

Stivova porodična situacija je zamršena: biološki i roditelji koji su ga usvojili, jedno vanbračno, te troje djece iz braka sa Loren...
293 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 19:58h

Osnivač kompanije Apple, Stiv Džobs, ostavio je iza sebe veliko računarsko carstvo, preko tri stotine patenata i zavidnu ostavštinu koja će se pamtiti još godinama. Ostavio je i bogatstvo procijenjeno na 8,3 milijarde dolara, a njegovi nasljednici zasad nisu poznati, piše Daily Mail.

Porodična situacija Stiva Džobsa je komplikovana: On je dijete Džoane Simpson i sirijskog studenta Abdulfataha Džandalija, koji su ga dali na usvajanje. Džobs nikad nije stupio u kontakt sa svojim biološkim roditeljima. Njegov biološki otac (80) danas je vlasnik kazina. Tvrdi da se nekoliko puta Stivu javio mailom, ali da nije htio da bude nametljiv, da Džobs ne bi stekao utisak kako ga zanima njegovo bogatstvo.

Biološki otac Stiva Džobsa nije želio da bude nametljiv

Simpson i Džandali suimali i drugo dijete, Monu, koja je postala romanopisac. Sa Stivom se upoznala kada je imao 27 godina, a njihov je odnos opisala kao "blizak".

Džobsa su usvojili Klara i Pol Džobs, koji su usvojili još jedno dijete, Pati Džobs.

Stiv je svoje prvo dijete dobio 1978. godine u vanbračnoj vezi sa Krisan Brenan. Odbijao je da prizn aočinstvo, aliga je sudska presuda natjerala na test, koji je pokazao da je Liza Brenan-Džobs ipak njegovo dijete. Liza je godinama živjela sa majkom, a kao tinejdžerka je nekoliko godina živjela i sa ocem.

Džobs je ljubav pronašao 1989. godine sa suprugom Loren Pauel, sa kojom ima troje djece, Iv, Erin i Red.

Džobs je Loren upoznao 1989. i sa njom ima troje djece

Nikad se nije pridružio primjeru Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, koji pokušavaju da uvjre bogataše da nakon smrti makar polovinu bogatstva ostave u dobrotvorne svrhe.

Vjeruje se da je ipak donirao 150 miliona dolara Helen Diller Family Comprehensive Cancer Centeru, instituciji koja se bavi proučavanjem raka, bolesti od koje je sam umro.

Za jednog bogataša Džobs je, makar u nekim stvarima, živio skromno - njegov Mercedes Benz SL55 AMG je nov vrijedio 130.000 dolara, a dom u Palo Altu je procijenjen na 2,6 miliona dolara.

Vrijednost kuće u kojoj je Džobs živio procjenjuje se na 2,6 miliona dolara

Galerija

Bonus video: