Zeleno dugme, novi daljinski servis za pomoć starim licima

Servis je razvijen tako da u svakom trenutku aktivno poveća pristup servisima socijalne zaštite zajednici starih ljudi
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 13:12h

Predstavnici kompanije Telenor, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Gerontološkog društva Crne Gore predstavili su na Infofestu servis Zeleno dugme – servis podrške na daljinu za stare osobe koji u Crnoj Gori, od jula, aktivno koristi 20 starih lica.

“Servis je razvijen tako da je baziran na telekomunikacionim tehnologijama, a da u svakom trenutku aktivno poveća pristup servisima socijalne zaštite zajednici starih ljudi. Servis takođe jača integraciju ove grupe stanovništva i omogućava bolje mjere sigurnosti i zaštite ka njima, kako članova porodice tako i ustanova od značaja. Telenorova Strategija društveno odgovornog poslovanja ima za cilj da proširi koristi od mobilnih komunikacija na što je moguće veći broj ljudi. To u stvari znači aktivno povećavanje pristupa koristima od mobilnih komunikacija ljudima koji možda na drugi način ne bi mogli biti povezani, a ne samo razvijanja mreže i obezbjeđivanja servisa”, kazala je Adrijana Husić, PR kompanije.

16,67% starih lica u Crnoj Gori

Budimirka Đukanović, samostalna savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja podsjetila je na dosadašnji rad Ministarstva na ovom polju i opštu sliku Crne Gore.

„Prema rezultatima popisa stanovništva Crne Gore, sa preko 60 godina života bilo je 103.393 ili 16,67%, a starih lica, sa preko 65 godina života, bilo je 74.160 ili 11,96% stanovnika. Spadamo u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja. U odnosu na predhodni period zapažen je trend rasta broja starih lica što sa sobom nosi brojne probleme u oblasti socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja“, kazala je Đukanović.

U odnosu na predhodni period zapažen je trend rasta broja starih lica što sa sobom nosi brojne probleme u oblasti socijalne zaštite.

„Projekat Standardizacija sistema socijalne zaštite starih lica u Crnog Gori nastao je kao direktan rezultat Akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite starih lica. Projektom se kroz definisanje standarda podstakao proces razvoja i uvođenja usluge pomoći na daljinu Zeleno dugme u kome partnerski učestvuju NVO, privatni i javni sektor. Cilj uvođenja servisa je da se starim licima omogući što duži ostanak kući, dokle god je to moguće i da im se tako omogući da što duže funkcionišu u svom prirodnom okruženju, blizu porodice i prijatelja”.

Pritiskom na dugme

Za korisnike servisa Zeleno dugme, Telenor je obezbijedio posebne telefona, prilagođene starijim osobama i sa posebnim dugmetom za ovu namjenu.

Servis će uskoro biti dostupan i svim zainteresovanim građanima Crne Gore.

Servis je jednostavan: Korisnik pritiskom na dugme koje se nalazi na poleđini telefona odmah dobija operatera u Telenorovom Call centru, a taj poziv ima prioritet u odnosu na druge.

Operater u svojoj bazi ima podatke o korisniku, kao i kontakt osobe koje treba da pozove kada dobije poziv od korisnika servisa.

Shodno potrebama korisnika servisa, operater u centru za podršku korisnicima zove kontakt osobe koje su najčešće članovi porodice ili stupa u kontakt sa ustanovama od značaja, kao na primjer hitna služba.

Kontakt osoba koja je definisana je u obavezi da uspostavi komunikaciju sa korisnikom servisa i o tome obavijesti operatera u call centru.

Bonus video: