Vukčević: Crnogorski sindikalci Vladi služe samo kao pokriće pred Briselom

Bivši radnici zamjerili SSCG i USS zbog dogovora sa Vladom u vezi sa novim uslovima za penzionisanje
109 pregleda 2 komentar(a)
Dakićevci, Foto: Luka Zeković
Dakićevci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2018. 07:01h

Predstavnik povjerilaca “Radoja Dakića” u stečaju Milan Vukčević saopštio je juče “Vijestima”, u ime bivših radnika, da bi glavne sindikalne organizacije u Crnoj Gori trebalo da prestanu da postoje, a radnici prekinu sa uplaćivanjem članarina.

Dakićevci su nezadovoljni kompromisom koji su Savez sindikata (SSSCG) i Unija slobodnih sindikata (USS) prekjuče postigli sa predstavnicima Vlade u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Za penziju će biti potrebno 40 godina staža i 61 godina života.

Vukčević tvrdi da sindikalci Vladi služe samo “kao pokriće i ornament pred Briselom”, a izvršna vlast dobila prostor da uradi “sve što namjerava u svom, a ne u interesu radnika”.

“Odustalo se od prvobitnih zahtjeva koje su isticali tokom kampanje: “Za dostojanstvo trećeg doba”. Tražimo da čelnici SSSCG Duško Zarubica i Unije Srđa Keković saopšte iznose svojih mjesečnih primanja i objasne kolike će njima biti penzije prema novoj formuli. Učestvovali smo tokom rasprave 19. septembra, na kojoj je bila sasvim druga priča“, dodao je Vukčević.

On je istakao da “dakićevci” već skoro dvije decenije uživaju “prijevremene i neustavne penzije, zato što im prethodno nijesu isplaćene sve zarađene zarade”.

“Ustavni sud bi trebalo da provjeri i nova rješenja o kojima se sad pregovara”, zaključio je Vukčević. M. M.

Bonus video: