Amazon će novi tablet prodavati jeftinije od proizvodne cijene

Konstatuje se da je Amazon kompanija koja to može sebi da priušti, jer gubitke može da kompenzuje sve većom prodajom na svom servisu
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 09:50h

Komponente za izradu novog tableta Fire, kompanije Amazon koštaju 191,65 dolara, a ukupno sa troškovima proizvodnje 209,63 dolara.

Prema procjenama IHS iSupply, koje prenosi agencija Rojters, kompanija Amazon bi na prodaji svakog primjerka tableta mogla da izgubi 10 dolara.

Konstatuje se da je Amazon kompanija koja to može sebi da priušti, jer gubitke može da kompenzuje sve većom prodajom na svom servisu.

Zbog toga bi njihov glavni cilj da Fire kupi što više ljudi, zbog niske cijene, bio ispunjen.

Analitičari prognoziraju da bi Amazon na prodaji jednog tableta mogao da izgubi i do 50 dolara.

Ipak mnogi smatraju da bi Amazon mogao da naiđe i na druge probleme - digitalna muziku i video nikad nisu postigli značajniji rast na Amazonu, već su korisnici u većini slučajeva muziku i video preuzimali sa iTunes servisa, dok Netflix i dalje dominira tržištem video streaminga, inače sve jačem sektoru.

Korisnici Amazonovog Firea vjerojatno neće kupovati više Amazonove digitalne zvuke i videa putem novih uređaja, smatraju analitičari.

Ono što treba da tješi čelnike Amazona je da se tableti još uvijek većinom koriste za igre i preuzimanje aplikacije, a to je mjesto gdje bi Amazon mogao da nadoknadi gubitke od prodaje uređaja.

Bonus video: