Kina počinje gradnju svemirske stanice

Kina će sljedeće nedjelje u svemir lansirati prvi modul oko kojeg će graditi svemirsku stanicu, izjavio je u utorak portparol kineskog kosmodroma na sjeverozapadu zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 11:22h

Modul nazvan Tiangong 1 (Nebeska palata) će biti lansiran na raketi Dugi marš iz pustinje Gobi negdje između 27. septembra i 1. oktobra, uoči kineskog državnog praznika.

Tiangong je težak osam tona i planirano je da u orbiti bude dvije godine. Poslužiće, prije svega kao ključni elemenat za gradnju i razvoj svemirske svemirske stanice.

"Nebeska palata" će prvi ispit imati za nekoliko nedjelja, kada će do nje stići bespilotni svemirski brod Šenzhou. Za sljedeću godinu je planirano , ako sve prođe u redu, da na nju pokušaju pristajanje i letjelice s posadom.

Ovo lansiranje naglašava napredak koji je Kina, kao treća zemlja s čovjekom u svemiru, postigla u svom svemirskom programu u zadnjoj dekadi, i dolazi u vrijeme kada Rusi i posebno Amerikanci imaju finansijskih problema s održavanjem svojih svemirskih programa.

Prije eventualne gradnje svemirske stanice, Kinezi planiraju da pošalju i bespilotni modul na Mjesec 2012., a naučnici razmatraju da na Zemljin satelit pošalju i astronauta do 2020. godine.

Bonus video: