Majkrosoft predstavio "Windows 8"

Promjena će obilježiti najveći redizajn "Windowsa" u posljednjih nekoliko dekada. "Sve što je bilo super na "Windows 7", uzeli smo i poboljšali za "Windows 8", rekao je Sinofski
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 08:21h

Majkrosoft je u utorak službeno predstavio sistem "Windows 8", hiljadama programera softvera okupljenim na godišnjoj konferenciji u sjedištu kompanije u Anahajmu, u Kaliforniji.

Softverski div najavio je da su novi "Windowsi" dizajnirani tako da "promijene svijet računarstva" i nimalo ne liče na "Windowse" na koje su korisnici navikli, izvijestio je poslovni portal CNNMoney.

"Windows 8" ima potpuno novi vizuelni interfejs, optimiziran za tačskrin, ekrane na mobilnim uređajima kao što su iPad i slične 'tablet' računare. Rezultat je računar koji radi kao vrsta hibrida PC-a i medijskih 'tableta', sa svim funkcijama standardnog PC operativnog sistema, ali s korisničkim doživljajem 'tableta'.

"Windows 8" dizajniran je tako da se prvenstveno koristi na "dodir, ali jednako i kod kuće s mišem i tastaturom", rekao je Stiven Sinofski, predsjednik Majkrosoftovog odjeljenja za "Windowse".

Promjene ne mogu doći dovoljno brzo za Majkrosoft, jer se Eplov iPad itekako odražava na prodaju personalnih računara, aktivirajući zvona upozorenja za kompanije poput Majkrosofta koje se uveliko oslanjaju na kupovinu novih personalnih računara. "Windows 7", koji je na tržištu dvije godine, tek je nedavno zamijenio Majkrosoftov deset godina star "Windows XP" kod brojnih korisnika.

"Windows 8" pokrenut je u utorak u "preglednom modu" kako bi ga programeri iskušali. Na demonstraciji nije radio savršeno, ali se u ranoj fazi razvoja softvera to često događa.

Ipak, pregled je otkrio rafinirani, jednostavan i elegantni korisnički interfejs koji izgleda vrlo slično Majkrosoftovom mobilnom operativnom sistemu, "Windows 7 Tel. Promjena će obilježiti najveći vizuelni redizajn "Windowsa" u posljednjih nekoliko dekada. "Sve što je bilo super na "Windows 7", uzeli smo i poboljšali za "Windows 8", rekao je Sinofski.

"Windows 8" koristi manje memorije nego što je netbuku trebalo sa sistemom "Windows 7"

Kako bi to dokazao, Sinofski je demonstrirao "Windows 8" na tri godine starom netbuku prve generacije. Koristeći sistem "Windows Task Manager", pokazao je da "Windows 8" zapravo koristi manje memorije nego što je netbuku trebalo sa sistemom "Windows 7". On je takođe demonstrirao sistem na svakodnevnim računarima, prenosnim računarima i 'tabletima' koji su se dizali za manje od 10 sekundi.

Učinkovitost je iznimno važna kupcima, koji su otvoreno odbacili sistem "Windows Vista" zbog glomaznosti. Lagani operativni sistem još je važniji sada kad 'tablet' računarima raste popularnost. Majkrosoft još nije odredio datum kada će "Windows 8" izaći na tržište, ali se da naslutiti da bi prodaja novog operativnog sistema mogla početi 2012.godine.

Galerija

Bonus video: