Bojanić zatražio izbornu pravdu u Strazburu

Ustavni sud je odbio ustavnu žalbu Bojanića koji je tražio poništenje rezultata izbora, ukazao na zloupotrebu državnih resursa predsjedničkog kanidata DPS-a i spornu oduku DIK-a koja je bez kvoruma prethodno odbila njegovu žalbu zbog svih istih razloga koje je naveo sudu
166 pregleda 8 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.09.2018. 18:39h

Bivši predsjednički kandidat Mladen Bojanić podnio je pritužbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog diskriminacije, povrede prava na pravično suđenje i na slobodne izbore.

Državna izborna komisija, a potom i Ustavni sud, odbili su njegove žalbe na neregularnost predsjedničkih izbora, na kojima je izabran Milo Đukanović (DPS).

“Rješenja DIK-a i Ustavnog suda su toliko nakaradna, kontradiktorna i suprotna zakonima i sopstvenim pravilnicima da je prosto bilo neizbježno ne obratiti se međunarodnom sudu”, rekao je Bojanić “Vijestima”. On traži 100 000 eura za pravično zadovoljenje.

Ustavni sud je odbio ustavnu žalbu Bojanića koji je tražio poništenje rezultata izbora, ukazao na zloupotrebu državnih resursa predsjedničkog kanidata DPS-a i spornu oduku DIK-a koja je bez kvoruma prethodno odbila njegovu žalbu zbog svih istih razloga koje je naveo sudu.

Bojanić je prigovor na regularnost izbora i rad DIK-a naveo da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom. U pritužbi Strazburu opisuje slijed događaja za koje sumnja da su bili nezakoniti, kao i način na koji je kandidat DPS koristio državne privilegije u kampanji, kao i sporne odluke US i DIK-a.

On navodi da to “potvrđuje da je kroz uspostavljanje diskriminatorskog odnosa došlo do povrede prava na pravično suđenje, kroz svjesno i namjerno kršenje zakona”, aludirajući na DIK koji je bez kvoruma odbio njegovu žalbu. Takođe i da je US donio kontradiktornu odluku, jer je utvrđeno da DIK nije imao kvorum, ali njegova odluka o odbijanju žalbe Bojanića nije osporena.

Bojanić u pritužbi, i u izjavi “Vijestima” podsjeća da su u “izvještaju posmatračke misije OSCE/ODIHR već navedene mnoge nepravilnosti u predsjedničkim izborima, a izdvojena mišljenja dvojice sudija US predstavljaju odličnu osnovu za presudu suda u Strazburu”.

“Pitanje je koje su moguće konsekvence. Zbog sudskih procedura i vremena potrebnog da se predmet obradi, očekivati je da se presuda donese u naredne godinu i po do dvije. Đukanović će već biti u drugoj polovini mandata i nema vraćanja na pređašnje stanje. Ali kao motiv za podnošenje žalbe je činjenica da očekivana presuda mora uticati na buduće izbore, predsjedničke ili parlamentarne”, rekao je Bojanić “Vijestima”.

Bonus video: