Crna Gora (ne)će pristupiti PayPalu u 2011.

U MIDT su danas kazali kako će, uprkos ranijem protivljenju, nastojati da crnogorski korisnici na PayPalu od prvog dana dobiju mogućnost dvosmjernog protoka novca
0 komentar(a)
PayPal, e-plaćanje, Foto: Shutterstock.com
PayPal, e-plaćanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.09.2011. 14:21h

Globalno prihvaćen sistem internet plaćanja PayPal, objavio je tarife koje će se primjenjivati od 24. septembra, a na spisku zemalja našla se i Crna Gora. To, međutim, kako je Vijestima kazao Dejan Abazović iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), koje više od godinu vodi pregovore o uključivanju Crne Gore u PayPal, ne znači da će Crna Gora od navedenog datuma i biti uključena u taj sistem elektronskog plaćanja.

Zahtjev za prijem Crne Gore upućen je kancelariji PayPala za Evropu sredinom 2009. Iz MIDT je u aprilu prošle godine saopšteno da bi Crna Gora mogla biti primljena u taj globalno prihvaćen sistem elektronskog plaćanja do kraja 2010. Prema posljednjim najavama iz MIDT, Crna Gora bi mogla postati dio PayPal sistema u drugoj polovini 2011.

Crna Gora, Srbija i Makedonija su države koje bi, prema posljednjim najavama, trebalo da u PayPal sistem budu uključene u paketu.

Crna Gora, Srbija i Makedonija su države koje bi, prema posljednjim najavama, trebalo da u PayPal sistem budu uključene u paketu.

"Najefikasniji način za realizaciju ovog velikog projekta je omogućavanje usluga u nekoliko zemalja istovremeno. Ovo zapravo znači da napredak cjelokupnog projekta zavisi od pojedinačnog napretka u svakoj od zemalja”, objasnili su iz kompanije krajem jula.

MIDT će tražiti dvosmjeran protok novca od prvog dana

Kada je u pitanju papirologija, kako je ranije rekao Dejan Abazović iz MIDT, Crna Gora je početkom godine završila sa svim formalnostima i od tada ne postoji nijedna prepreka za domaće korisnike u smislu odobravanja bilo kojeg PayPal servisa.

Ipak, u više navrata je saopšteno da će crnogorski korisnici u početku, upravo zbog toga što idu u paketu sa Makedonijom i Srbijom koje u početnoj fazi neće moći da koriste servise plaćanja prema građanima, biti uskraćeni za mogućnost dvosmjernog kretanja novca. Tako bi korisnici u Crnoj Gori trebalo da u trenutku pritupanja u PayPal, kao i Srbija i Makedonija, dobiju samo mogućnost plaćanja prema vani.

Korisnici iz Crne Gore već dugo koriste to što su zemlje regiona prihvaćene u PayPal, pa otvaraju naloge navodeći da su iz Slovenije, Hrvatske...

Abazović je, međutim, danas kazao kako će u MIDT do kraja ostati uporni u nastojanjima da korisnici iz Crne Gore ipak već od prvog dana članstva u PayPalu dobiju mogućnost i da plaćaju sa svojih PayPal računa, ali i da na svoje PayPal račune primaju novac.

Domaći korisnici se snalaze i otvaraju naloge u drugom zemljama

Pay Pal je osnovan u decembru 1998., godine i vodeća je kompanija za onlajn plaćanja i slanja novca. Kompanija ima više od 100 miiona aktivnih registrovanih računa i dostupna je na 190 tržišta. PayPal podržava plaćanje u 25 valuta.

Od zemalja bivše Jugoslavije, u PayPal sistem su ranije uključene Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Dvosmjeran protok novca prvi su imali korisnici u Sloveniji, od sredine marta moguć je i u Hrvatskoj, a početkom aprila istu mogućnost dobili su i korisnici u BiH.

Korisnici iz Crne Gore već dugo koriste to što su zemlje regiona prihvaćene u PayPal, pa otvaraju naloge navodeći da su iz Slovenije, Hrvatske... i bez problema plaćaju usluge i robu, koja im, kako svjedoče na brojnim forumima i u direktnim razgovorima, uvijek stiže na crnogorsku adresu.

Bonus video: