Meteorolozi za manje greške u najavama čekaju super-kompjuter

Osim vremenske prognoze, ovaj model bi mogao da predviđa i dugoročne klimatske promjene
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 09:37h

Kompjuterske simulacije bi mogle da predviđaju vremenske prilike sa greškom od samo nekoliko kilometara, objavili su britanski naučnici.

Ekstremno precizna prognoza je potrebna da bi se predvidjeli opasni uragani i oluje.

Kako prenosi "Dojče Vele" ipak, čovječanstvo će morati da sačeka 20 do 40 godina kako bi računari postali dovoljno moćni da obrade tako kompleksne podatke i predvide vremenske prilike toliko precizno.

U pitanju je računarski model kompletne klime planete Zemlje. Osim vremenske prognoze, ovaj model bi mogao da predviđa i dugoročne klimatske promjene.

Preciznost sve veća

Alan Torp, jedan od meteorologa koji su radili istraživanje, kaže da današnje simulacije prave greške i do 100 kilometara, a da su prije petnaestak godina te greške bile i preko 300 kilometara.

"Imamo znanje i model prema kojem ćemo pojačati rezoluciju prognoze, ali nam treba moć računara da bismo to i uradili", navodi Torp.

Takav super-kompjuter bi koštao oko 200 miliona funti, a to je čak sedam odsto godišnjeg budžeta koji Britanija izdvaja za nauku.

"Uticaj klimatskih promjena mora biti prepoznat u društvu. Tu količinu novca vrijedi opredijeliti za ovakve svrhe", kaže Torp.

Stručnjaci navode da bi razorne posljedice klimatskih promjena već mogle da se osjete između 2030. i 2050. godine.

Bonus video: