Stiva Džobsa zamijeniće Tim Kuk

Tim Kuk, novoimenovani CEO firme Apple, već posjeduje poduže iskustvo upravljanja ovom kompanijom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 12:31h

Nakon jučerašnje ostavke Stiva Džobsa, objavljeno je da je na mjesto glavnog šefa (CEO-a) Applea dolazi Tim Kuk.

Njega već duže vrijeme smatraju nasljednikom Stiva Džobsa, jer je već u nekoliko navrata sjedio u fotelji svoga šefa tokom Džobsovih izostanaka izazvanih bolestima.

Kuk (50), je stigao u Apple 1998. godine iz Compaqa, na mjesto starijeg potpredsjednika, na direktan poziv Stiva Džobsa, a nakon 7 godina je postao operativni šef Apple-a (COO).

Tim Kuka smatraju zaslužnim za kompletnu rekonstrukciju procesa proizvodnje, uključujući gašenje Apple-ovih fabrika u prekomorskim zemljama i prosljeđivanje njihovog posla "kooperantima".

U posljednjih nekoliko godina Kuk je u potpunosti postao Džobsova desna ruka, vodeći poslovanje, analizu, sastanke s dioničarima, pa je polako počeo dobijati i sve veću ulogu u lansiranju novih proizvoda.

Kuk je prvi puta mijenjao Džobsa na čelu firme nekoliko mjeseci tokom 2004. godine, dok se Džobs oporavljao nakon operacije raka pankreasa, a najduže između januara i juna 2009., kada je Džobs bio na transplantaciji jetre.

U tom periodu, pod Kukovim vođstvom Apple je pripremio teren za izlazak na tržište novih iPodova, MacBookova i novog Mac OS-a, koji su predstavljeni odmah nakon Džobsovog povratka.

Za njegove uspjehe tokom mijenjanja Džobsa na čelu firme, upravni odbor Apple-a ga je nagradio s 5 miliona dolara bonusa, kao i sa 75.000 dionica.

Jedan od prvih poteza Tima Kuka poslije jučerašnje ostavke Stiva Džobsa, bilo je upućivanje e-maila svima koji su zaposleni u firmi, u kojem im je poručio da se "Apple neće mijenjati".

Drugim riječima, Kuk u svojim prvim nastupima djeluje prilično sabran i siguran u sebe, kao i u budućnost firme, pa nije čudo što ga je upravni odbor Apple-a unaprijedio, dajući mu prednost ispred drugih mogućih kandidata, poput Fila Šilera, šefa marketinga, koji je dobrim dijelom zaslužan za izuzetne prodajne rezultate Apple-a.

Jedna od zanimljivosti vezanih uz Tima Kuka je podatak, da je on, za razliku od Džobsa, svoj privatni život uspio u potpunosti da sačuva od javnosti, Međutim, stvari su se promijenile, on je sada izašao iz sijenke i sada će svi mediji započeti lov na njega.

Bonus video: