Vizionar Applea ne može više da ispunjava svoje dužnosti

Istovremeno, Džobs će biti postavljen za predsjednika borda direktora Apple-a
0 komentar(a)
Stiv Džobs, Foto: Beta
Stiv Džobs, Foto: Beta
Ažurirano: 25.08.2011. 11:04h

Osnivač i dosadašnji prvi čovek kompanije Apple Stiv Džobs dao je iznenada otkaz na mjesto izvršnog direktora te kompanije, prenosi BBC.

Njegov ponovni odlazak iz Applea, nakon 14 godina vođenja te kompanije, ipak ne dolazi kao potpuno iznenađenje s obzirom na to se spekuliše da je razlog zdravlje, sa kojim već duže vrijeme ima problema.

On je prije dvije godine imao operaciju transplantacije jetre u borbi sa rakom pankreasa koji mu je dijagnostifikovan 2004. godine.

Iako je pobijedio rak, Džobs je od januara bio na bolovanju iz neobjavljenih razloga, pojavivši se u međuvremenu samo na predstavljanju druge generacije uređaja iPad i Apple-ovoj godišnjoj konferenciji.

"Uvijek sam govorio da, ako ikada dođe dan kad više neću moći da ispunjavam svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor, biću prvi koji će vam to staviti do znanja. Na žalost, taj dan je došao", naveo je Džobs u obrazloženju svog odlaska.

Džobs je u svom saopštenju naveo i da će ga zamijeniti operativni direktor Apple-a Tim Kuk, koji u kompaniji radi već 13 godina i koji je pratkično već mijenjao Džobsa tokom njegovog odstustva zbog bolesti.

Istovremeno, Džobs će biti postavljen za predsjednika borda direktora Apple-a.

Odmah pale cijene dionica

On je, inače, kompaniju Apple osnovao u garaži 1976. zajedno sa partnerima Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom. Stručna javnost ga smatra tvorcem uspjeha Apple-a poslednjih godina i čovekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Njegovom vizionarstvu pripisuje se i veliki uspjeh Mekovih računara na tržištu, i naročito globalna popularnost uređaja iPod, iPhone i iPad koji su, svaki u svom segmentu među najznačajnijima na tržištu.

Kompanija u posljednje vreme niže uspjeh za uspjehom, pa je tako nedavno čak bila i najvrednija na svijetu sa kapitalizacijom od čak 350 milijardi dolara. Trenutno, ispred Apple-a je samo naftni gigant Ekson.

Cijena Eplovih deonica na američkoj berzi pala je, očekivano, nekoliko procenata nakon objave Stiva Džobsa da napušta njeno čelo.

Bonus video: