Koliki je vaš uticaj na Facebooku i Twitteru od 1 do 100?

Na dnu ljestvice nalaze se korisnici koji društvene mreže i koriste možda samo da bi komunicirali s prijateljima u realnom životu
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 19:39h

S novim sistemom ocjenjivanja na društvenim mrežama, u kojem se korisnikov nivo uticaja javno boduje na ljestvici od jedan do 100, stvara se, po mnogima, novi sistem kasti na Twitteru i Facebooku.

Naime, oni s visokim ocjenama mogu se nadati da će među prvima dobiti nove proizvode oglašivača te automatski zaraditi blagonaklonost kod budućih poslodavaca i potencijalnih partnera i prijatelja.

Većina ostalih morat će se dobrano potruditi oko sticanja svog virtuelnog ugleda

Kako se to radi?

Aktivnosti korisnika na društvenim mrežama ne prate budno samo oglašivači ili političke grupacije koji, zahvaljujući sve sofisticiranijim alatima, uspijevaju veoma precizno prenijeti svoje proizvode ili ideje krajnjem korisniku.

Novi sistem ocjenjivanja uticaja korisnika, kojeg praktikuju kompanije kao što su Klout, PeerIndex i Twitter Grader, postaje sve rašireniji modus online procjena korisnika, procjenjuje NYTimes.

istem, koji se zasad opisuje kao 'model u razvoju', boduje korisnika na ljestvici od jedan do 100 tako što sakuplja podatke o njegovim online aktivnostima

Kako se, dakle, odvija sistem ocjenjivanja nivoa uticaja određenog korisnika? Sistem, koji se zasad opisuje kao 'model u razvoju', boduje korisnika na ljestvici od jedan do 100 tako što sakuplja podatke o njegovim online aktivnostima.

Ekstenzivna lista kontakata nije dovoljna da se zaradi veća ocjena, bitna je prije svega jačina odaziva koju je korisnik u stanju generisati na temelju postova, videa, komentar…

Ko je na dnu, a ko na vrhu?

Na dnu ljestvice nalaze se tako korisnici koji društvene mreže i koriste možda samo da bi komunicirali s prijateljima u realnom životu, što, zbog suženog broja kontakata i tema, naravno bitno umanjuje njihov potencijal da utiču na druge, a na drugoj bi se strani ljestvice mogla smjestiti, na primjer Lady Gaga, čiji profil bilježi preko 12 miliona 'sljedbenika' na Twitteru.

Ekstenzivna lista kontakata nije dovoljna da se zaradi veća ocjena, bitna je prije svega jačina odaziva koju je korisnik u stanju generisati na temelju postova, videa, komentar…

Na temelju dodijeljenih bodova, oglašivači potom mogu ponuditi odabranim visoko rangiranim korisnicima da premijerno isprobavaju nove proizvode, automobile, putovanja, slatkiše u nadi da će njihova moć inspiracije (riječ koja se često koristi u diskursu ocjenjivača, radije nego uticaj) zahvatiti i ponuđene usluge.

Situacija se, naravno, idilično predstavlja kao raspršivanje autoriteta u kojem tzv. 'opinion makersi' više nisu samo malobrojna elita, već stepen visokog uticaja ili tzv. 'inspiracije' može postići bilo tko s dovoljno upornom i usmjerenom web aktivnošću, što preko društvenih mreža, što preko videa na Youtubeu ili kroz blogove.

Naime, osim kompanija koje žele lansirati nove proizvode, online ocjene mogli bi biti i korisno sredstvo procjene budućim poslodavcima ili potencijalnim partnerima

No izgradnja novog sistema virtuelnih kasti, kako su fenomen nazvali marketinški stručnjaci, ima veoma jasnu pozadinu.

Naime, osim kompanija koje žele lansirati nove proizvode, online ocjene mogli bi biti i korisno sredstvo procjene budućim poslodavcima ili potencijalnim partnerima.

Kako da budete uticajniji?

Neminovno, pojavili su se i savjeti kako povećati svoju ocjenu. Prije svega, ne valja biti raspršen, već se treba usmjeriti na jednu ili dvije teme, u kojima treba pokazati 'suverenost' i 'pasioniranost'.

Radi li se pritom o novoj liniji rumenila ili o problematičnim političkim stavovima, manje je bitno za dobivanje visoke ocjene.

Jednako tako, nebitne su pozitivne ili negativne reakcije na postove, već je na cijeni mogućnost da ti isti postovi stalno generišu neku vrst virtuelnog zujanja.

Osim što model neodoljivo podsjeća na korporativne floskule o nepresušnoj dinamičnosti zaposlenika koje se potom nagrađuje, sistem javnog ocjenjivanja predstavlja se zapravo kao još jedan korak u sužavanja prostora korisnikovog djelovanja u tek naizgled nepreglednom virtualnom prostoru, koji sve uspješnije preuzima kompetitivni model iz realnog svijeta.

Bonus video: