Vlada donijela Odluku: Osniva se Srednja mješovita škola u Golubovcima

Kako je saopšteno nakon sjednice, u raspravi je istaknuto da će se zaokruživanjem nivoa obrazovanja na području Golubovaca, od predškolskog do srednjeg, stvoriti realni uslovi za brži, potpuniji i kvalitetniji razvoj te Gradske opštine, kako na kulturnom, tako i na ekonomskom planu
316 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.10.2018. 15:56h

Vlada je danas donijela Odluku o osnivanju Javne ustanove Srednja mješovita škola u Golubovcima, čime su stvoreni uslovi da nastava u njoj počne od naredne školske godine.

Kako je saopšteno nakon sjednice, u raspravi je istaknuto da će se zaokruživanjem nivoa obrazovanja na području Golubovaca, od predškolskog do srednjeg, stvoriti realni uslovi za brži, potpuniji i kvalitetniji razvoj te Gradske opštine, kako na kulturnom, tako i na ekonomskom planu.

Navodi se da će se realizacijom obrazovnog programa u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju ispuniti zahtjevi i potrebe privrede i tržišta rada za odgovarajućim kadrom, kao i zahtjevi roditelja i učenika, posebno onih koji bi bili trajno vezani za ovo područje.

To će, kako je ocijenjeno, imati brojne benefite za sveukupan razvoj tog kraja i njegovu budućnost.

„Donošenjem ove Odluke stvaraju uslovi da se nastava u Školi organizuje školske 2019/2020. Godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Treći kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2018-2020.

Usvojena je i Informacija o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država o sprječavanju nezakonite trgovine posebnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom, i prihvaćen tekst Memoranduma.

Taj dokument će, kako je pojašnjeno, biti osnov za uspostavljanje tehničke i metodološke saradnje, uključujući besplatnu tehničku pomoć, u obliku opreme i materijala, obuke stručnjaka, kao i pratećih usluga.

Memorandumom se precizira i oslobođanje od plaćanja carina, poreza i drugih dažbina na robu i usluge koje mogu biti predmet saradnje.

Vlada je usvojila i Izvještaj o vođenju pregovora za zaključivanje Sporazuma između Crne Gore i Evropske unije (EU) o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori, i prihvatila tekst Sporazuma.

„Strategijom proširenja za Zapadni Balkan, koju je Evropska komisija objavila početkom februara, bezbjednost i upravljanje migracijama definisana je kao jedna od ključnih inicijativa kroz koje će se dodatno jačati saradnja između našeg regiona i EU“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, u skladu sa tim, Sporazum obuhvata sve aspekte potrebne za sprovođenje akcija Agencije koje se mogu odvijati na teritoriji Crne Gore, pri čemu članovi tima Agencije imaju izvršna ovlašćenja.

Vlada je usvojila i Informaciju o realizaciji Projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže.

U dokumentu se navodi da je, u skladu sa planiranom dinamikom, Regulatorna agencija za energetiku donijela Odluku o davanju saglasnosti na Ažurirani trogodišnji investicioni plan (2019–2021. godine) operatora distributivnog sistema.

„Ukupna predviđena sredstva za realizaciju Plana iznose 81,6 miliona eura, od čega je predviđeno da se 32,5 miliona opredijeli za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže, kako bi se povećala sigurnost i kvalitet snabdijevanja električnom energijom postojećih korisnika i stvorili uslovi za dalji razvoj seoskog područja“, kaže se u saopštenju.

U tom cilju je, kako se navodi, već formiran Tim za implementaciju Projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže, a završetak izrade tehničke specifikacije i objavljivanje javnog poziva za nabavku robe i radova očekuje se do kraja oktobra.

Vlada je usvojila i Informaciju o sprovođenju istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja Brodogradilišta Bijela.

U Informaciji je navedeno da je, sa ciljem postizanja dugoročne održivosti višemilionskih sanacionih mjera koje se planiraju na toj lokaciji, u cilju rješenja zagađenja i zaštite života ljudi, Vlada još 2014. zaključila sa Međunarodnom bankom za obnovui razvoj, odnosno sa Svjetskom bankom Ugovor o kreditu za projekat „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”.

„Vlada je dala saglasnost na predlog da konzorcijum koji čine kompanije Damen i Porto Montenegro sprovede istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja Jadranskog Brodogradilišta AD Bijela“, kaže se u saopštenju.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada j za generalnu direktoricu Generalnog direktorata za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova imenovala Jelenu Burzan.

Direktor Lučke uprave, Vladimir Stijepčević, određen je za predstavnika državnog kapitala na vanrednoj Skupštini akcionara „Luke Bar“, zakazanoj za 26. Oktobar.

Bonus video: