Kanadski političar pokrenuo torent stranicu sa najnovijim filmovima

"Nećemo odustati samo zato što SAD mrze kulturu dijeljenja", objasnio je Mekri
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 15:03h

Trevis Mekri (21) se na prošlim izborima u Kanadi kandidovao kao predstavnik kanadskog ogranka Piratske stranke. Iako tada nije postigao veći uspjeh, obećao je da će ostati u političkim vodama. Za to vrijeme, mladić koji sebe opisuje i kao preduzetnika, odlučio je da pokrene još jednu u nizu torrent stranica.

TorMovies.org je lokacija predstavljena kao baza podataka filmskih torrenata i sebe opiciju kao lokaciju koja širom weba traži najbolje dostupne filmske torente.

Pogled na naslovnicu portala otkriva da se na njoj mogu naći najnoviji holivudski blockbusteri.

Mekri, koji ima i američki i kanadski pasoš, je bazu torenata smjestio na tlo Sjedinjenih Američkih država, gdje MPAA (Motion Picture Association of America) stalno progono slične servise. Većina vlasnika torent lokacija nastoje da sakriju svoj identitet, ali Trevis se drznuo da svima pokaže ko je on.

Mlađani političar zapravo želi da lokaciju iskoristi za svoju političku promociju i širenje glasa o Piratskoj stranci.

"TorMovies.org je zasad smješten u SAD kako bismo pokazali da oni mogu da pokušaju da zaustave slobodu govora, ali nove tehnologije i ljudi će uvijek biti tu negdje", kazao je Mekri za TorrentFreak.

TorMovies.org će vjerovatno još neko vrijeme biti hostovan u SAD, ali će njegove sigurnosne kopije postojati širom svijeta.

"Nećemo odustati samo zato što SAD mrze kulturu dijeljenja", objasnio je Mekri, dodajući kako njegov portal nije alat za pirateriju, već alat za otkrivanje filmova.

Uz slogan "Linkovanje nije kriminal" slična dva portala pokrenule su prošlog mjeseca i njegove partijske kolege u Češkoj.

Bonus video: