CyFi ima 10 godina i otkriva prevaru proizvođača u igricama

Da bi sazrio posijani kukurz u nekoj igrici treba deset stvarnih sati. Ako igrač sam pomjeri vrijeme na mobilnom telefonu ili tabletu, vrijeme se pomjera i u igrici
0 komentar(a)
hakeri, Foto: Shutterstock.com
hakeri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.08.2011. 19:44h

Na okupljanju mladih hakera na DefConu u Las Vegasu 10-godišnja djevojčica pod pseudonimom CyFi razotkrila je prevaru nekih kompanija koje se bave programiranjem on-line igara tako što tokom korištenja iOS i Androida igrači imaju postavljen i "nulti dan" za koji ne znaju.

Ona nije htjela da navede o kojim je igrama riječ kako bi se zaštitila od moguće tužbe tih kompanija. Ipak, iz njenih opisa, moguće je bilo naslutiti o kojim je igrama riječ.

"Bilo je teško napredovati u igrama jer je trebalo mnogo vremena da nešto poraste. Pomislila sam da bih mogla da pomjerim vrijeme", izjavila je mlada hakerka i dodala da je prilikom toga otkrila prevaru.

Većina igara kod kojih je to otkrila imaju definisano vrijeme tokom kojeg će se nešto desiti. Radnje kao što su prelazak na novi nivo, mogućnost da igrač dobije određen broj bodova i slično, dešava se u realnom vremenu.

Da bi sazrio posijani kukurz u nekoj igrici treba deset stvarnih sati. Ako igrač sam pomjeri vrijeme na mobilnom telefonu ili tabletu, vrijeme se pomjera i u igrici i na taj način nastaje "nulti sat" koji igračima sa tim saznanjem daje prednost u igri.

Tokom konvencije u Las Vegasu, nakon prezentacije 10-godišnje hakerke, posjetioci su imali i takmičenje, a oni koji su pronašli najviše takvih igrica za sat, dobili su i novčanu nagradu od sto dolara.

DefCon je ove godine održao prvu konvenciju za djecu jer su shvatili da su mnogi njihovi hakeri sad već odrasli ljudi sa djecom i da su ta djeca vjerovatno informatički obrazovanija i naprednija od prethodnih generacija.

Bonus video: