Crnogorski recept za (ne)uspjeh: Prvi pogled na Mail.me servis

U MIDT zadovoljni brojem podnesenih zahtjeva i obećavaju da će od jeseni, servis biti poboljšan
256 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 17:46h

Besplatan e-mail za crnogorske građane na domenu mail.me građani su, sudeći prema prvim utiscima, dočekali „na nož“. Suviše ličnih podataka koji se traže tokom registracije, neprilagođenost domaćim korisnicima, čekanje do 10 dana za odobrenje naloga, samo su neki od razloga zbog kojih negoduju pojedinci koji su prošlog četvrtka, kada je usluga promovisana, iz radoznalosti ili drugih motiva, odlučili da servisu pruže šansu.

Mail.me je servis Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), realizovan u saradnji sa kompanijom MNNews. Usluga je dostupna na portalu eUprava.me, pod nazivom „Zahtjev za izdavanje mail naloga na domenu mail.me“, gdje korisnik može elektronski podnijeti zahtjev za registraciju željene e-mail adrese. Lična e-mail adresa će se isključivo otvarati uz prethodno popunjene lične podatke, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, saopšteno je iz MIDT na dan promocije servisa.

Zahtjev za mail se podnosi na portalu eUprava

„Proces registracije je zaista zabrinjavajući. Zašto su mi potrebni ime oca i majke? Kakve oni imaju veze sa jednim e-mail nalogom“, kaže Marko Ćipović, bečelor informacionih tehnologija i Microsoft certifikovani profesionalac (Microsoft Certified Professional).

Proces registracije je zaista zabrinjavajući. Zašto su mi potrebni ime oca i majke? Kakve oni imaju veze sa jednim e-mail nalogom

„Osjećam se kao da predajem zahtjev za uzimanje izvoda iz matične knjige rođenih, a ne e-mail koji bi trebalo da bude jednostavan servis“.

Korisnički nalog može biti isključivo kombinacija imena i prezimena

Ana Kramžer iz Herceg Novog, kaže da je za nju način na koji funkcioniše Mail.me, u najmanju ruku čudan. Zahtjev na koji do danas nije dobila odgovor, poslala je da bi, kako navodi, uspjela da registruje korisničko ime koje koristi svuda, kako ga ne bi zauzeo drugi korisnik.

„To je bio jedini razlog žurbe“, navodi ona. No, vrlo brzo je, na portalu eUprava.me, dočekalo iznenađenje. E-mail nalog na servisu Mail.me je moguće registrovati isključivo kao kombinaciju ličnog imena i prezimena.

Osim što ne može da izabere bilo kakvo korisničko ime, korisnik još do trenutka dobijanja pristupnih podataka i ne zna kako će zapravo izgledati njegov e-mail nalog.

Osim što ne može da izabere bilo kakvo korisničko ime, korisnik još do trenutka dobijanja pristupnih podataka i ne zna kako će zapravo izgledati njegov e-mail nalog. Razlog tome je to što sistem nema mogućnost automatske provjere zauzetosti željenog naloga, pa svaki korisnik tokom procesa registracije navodi tri oblika e-mail adresa kakve dolaze u obzir. Šta je dobio, saznaće tek kada stignu i pristupni podaci, a do može da traje do 10 dana.

Marković dodaje da se na odobravanje zahtjeva za Mail.me „čeka kao na dokumenta u MUP“

„Da mi je žurba, nikad ne bih registrovao mail na Mail.me“, kaže on.

Malo tehničkog znanja ne bi škodilo

Proces prijave za registraciju dodatno komplikuje to što se stranica na kojoj je formular za unos podataka ne može otvoriti u svim web preglednicima.

“Još i i Java treba da bi došli do e-mail adrese…, „Vaš internet čitač nema podršku za Javu ili Java applet nije učitan" - ista poruka u IE9, Firefox 5.0 i Operi 12. Zašto me ovo ne iznenađuje", neki su od komentara na informaciju na portalu „Vijesti“ o promociji usluge, koje su posjetioci ostavili nakon što su shvatili da ne mogu bez dodatnih napora otvoriti stranicu i proći kroz proces prijave za registraciju naloga. Usluga je prilagođena korisnicima koji imaju novije web preglednike i instalirane plug-inove.

„Danas je to uobičajeno, ali treba voditi računa o značajnom broju korisnika koji ne znaju da ažuriraju plug-inove i koriste starije verzije čitača web strana“, kaže Snežana Šćepanović sa Fakuleta za informacione tehnologije, na Univerzitetu Mediteran.

Znate li da možete da naručite dokumenta putem interneta?

Ona je mišljenja da „MIDT ulaže velike napore da implementira nove e-servise i već se osjećaju prvi znaci 'poboljšanja' u smislu postojanja e-servisa u Crnoj Gori, ali da treba da radi na popularizaciji servisa i edukaciji građana“.

„Da li znate da možete putem interneta da tražite izvod iz matične knjige rođenih i da vam stiže na kućnu adresu (Dokumenta.me, prim. aut)? Naš narod ne zna i nije navikao da koristi e-servise i MIDT bi trebalo da više radi na promociji i edukaciji“, kazala je ona. Kada je Mail.me u pitanju, Šćepanović predlaže poboljšanje korisničkih uputstava, pa bi, prema njenim riječima, trebalo kreirati uputstva za upotrebu u obliku video materijala, koja su najrazumljivija korisnicima.

Naš narod ne zna i nije navikao da koristi e-servise i MIDT bi trebalo da više radi na promociji i edukaciji

Video uputstva su najbolje razumljiva korisnicima (YouTube)

Biće bolje od jeseni

Prema riječima Ivana Lazarevića iz MIDT, do ponedjeljka je za otvaranje maila na Mail.me domenu stiglo više od 570 zahtjeva.

„U vrijeme kada su svi na moru i odmoru, to je odlična brojka“, kaže on. U MIDT su, kako navodi, svjesni nedostataka servisa koji su ponudili, ali već od septembra, obećavaju, prelaze u drugu fazu realizacije usluge.

Tada će, kako je rekao Lazarević, i vrijeme registracije maila biti „na nivou Gmaila“, razmotriće mogućnost otvaranja naloga za preduzetnike, raditi na prilagođavanju sistema domaćim korisnicima i omogućiti podešavanja za upravljanje poštom kroz neki od mail klijenata (Microsoft Outlook, Thunderbird, Outlook Express...).

Odlična platforma, koju bi trebalo prilagoditi domaćim korisnicima

Kada je sve gotovo i korisnik telefonskim putem ili na postojeći e-mail konačno dobije pristupne podatke, svojoj e-pošti pristupa na lokaciji mail.mail.me, koja na bilo koji način dizajnom ne ukazuje da je riječ o jednom servisu namijenjenom određenom, pa ni domaćem korisniku.

Neki korisnici su saglasni da bi početna strana servisa mogla biti uklopljena u neki informativni portal. Marković je mišljenja da bi to mogao da bude i specijalizovan portal sa vijestima koje su u vezi sa crnogorskim informatičkim društvom. „Na tom portalu bi se jednom našao i naslov (a neće brzo) PayPal prihvatio Crnu Goru“, kaže on. Slično rješenje je zasad malo vjerovatno.

Stranica mail.mail.me (još) nije lokalizovana, niti prilagođena crnogorskom tržištu, već korisnika, i prije i nakon što se prijavi na sistem, dočekuje podrazumijevano Zimbra okruženje, na engleskom jeziku.

Zimbra je platforma koja stoji u pozadini projekta Mail.me i kako navodi Ćipović, u pitanju je „perjanica open sourcea”, koja je sada pod gigantom za virtuelizaciju hardvera i softvera, kompanije VMware.

„Servis je prisutan u Crnoj Gori i koristi se u nekoliko javnih institucija. Sam sistem je odličan i pruža, osim osnovne e-mail komunikacije, pregršt mogućnosti: upravljanje kalendarom, To-Do liste, alarmi, a i proširiv je sa različitim web aplikacijama koje se mogu instalirati u sistem.

Najviše je namijenjen velikim okruženjima za komunikaciju u velikim preduzećima. Poslužiće i nama, manjim preduzetnicima“, kaže Ćipović.

Korisnicima može biti zanimljivo to što je kroz taj sistem moguć chat, a sistem je integrisan i sa različitim društvenim mrežama: LinkedIn, Twitter, Digg. No, kako nijedna od njih nije široko rasprostranjena među crnogorskim korisnicima, ta mogućnost i nije od velike koristi. Zasad.

Premalo je razloga za napuštanje starih navika

Većina internet korisnika u Crnoj Gori koristi e-mail adrese na t-com.me domenu, koje su im dodijeljene kao korisnicima usluga Crnogorskog telekoma, ili neki od besplatnih e-mail servisa, koje pružaju kompanije Google, Microsoft, Yahoo...

“Ne postoji ništa što bi me posebno privuklo da koristim Mail.me. Sve to, pa i bolje, postoji na Yahoo mail servisu. Teško da ih neki Mail.me može dostići u kvalitetu”, navodi Goran Marković.

On bi “crnogorski” mail nalog koristio za posebne namjene, kao što su kontaktiranje poslodavaca, vlade i državnih institucija…

Prema mišljenju Marka Ćipovića, oni koji su dosad koristili uslugu maila Crnogorskog telekoma, nemaju neki poseban razlog da pređu na novi, Mail.me mail.

Prema mišljenju Marka Ćipovića, oni koji su dosad koristili uslugu maila Crnogorskog telekoma, nemaju neki poseban razlog da pređu na novi, Mail.me mail.

„Na WebMax portalu imaju manje-više sve. Ostali korisnici koji koriste globalne provajderem kao što su Google sa svojim Gmail servisom i Yahoo sa Mail! Sevisom, nemaju nikakve potrebe da pređu na Mail.me.

Možda preduzetnici budu imali benefita od ovog, kad MIDT pusti i njima registraciju, ali to je pod znakom pitanja. Možda će ovo biti uslov za komunikaciju sa javnim institucijama, za provjeru mog identiteta sad kad sam im predao svoj JMBG. Mnogo je toga možda i ostaje da vidimo kako će se država odnositi sa uslugom“, kaže Ćipović.

Ana Kremžer će, kako navodi, do daljnjeg ostati vjerna svom Gmail nalogu.

„Mail.me mi je izgledao kao dobra zamisao, možda dobra i za nacionalne interese”, kaže ona. Prema njenom mišljenju, i sama promocija Mail.me domena je loše urađena.

„O tome sam čitala još u maju, govorilo se da će početi svaki čas, a evo ga tek tri mjeseca kasnije. Nije dato nikakvo objašnjenje korisnicima, neke povoljnosti, eventualno neki paket uz koji ide Mail.me nalog. Popunite zahtjev i to je to. Pa "ako me se sete, sete". Što se mene tiče, od početnog velikog interesovanja, mislim da ću ipak ovaj e-mail imati kao neki alternativni”.

Mail.me iz ugla posjetilaca portala ”Vijesti”

Dajanche: I sad se oni nadaju da će narod da registruje nalog i da povjeruje da im je privatnost prepiski bezbjedna, tj. da ih niko ''čpijunirat'' neće. Hao jes no!

KGB: Zastavu imamo, a i himnu još da nam i-meil adresu dadnu, đe će nam kraj bit’ Evropo stižemo...

CRNA GORA MOJA MAJKA: Jednog dana sve će ođe bit’ crnogorsko, jer tako treba, jer tako mora. Tako je od boga.

Đuro: Lijepo je ovo, ali kako ne biti paranoičan kad ti crnogorska vlada daje nešto džabe?

Lepo: Odlična ideja. Lijep projekat!

Oglupostisvemoguca: Nevjerovatno. Mail.me je domen koji može da ima svjetsku prođu, a pravi se lokalni projekat za slanje i primanje pošte? Umjesto da ga besplatno ponude cijelom svijetu, i da šibaju reklame o Crnoj Gori na njemu, naši su majstori da se u..ru u rabotu.

Ulcinj: “U MIDT navode da garantuju tajnost podataka koje korisnici unose prilikom procesa registracije” :) Da bi dobili mail treba da ukucate JMBG, ime oca, majke, prezime majke... A najvjerovatnije registrovati i vašu IP adresu.. :-( Ipak ću zadržati Gmail...

Bonus video: