Kompjuterske igre igramo da bismo pronašli "idealne sebe"

Video igra, navode, pruža mogućnost igračima da isprobaju karakteristike koje bi voljeli da posjeduju u idealnoj verziji sebe samih.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 16:13h

Šta je to toliko neodoljivo u video igrama da privlače toliko mnogo ljudi? U cijelom svijetu, prošle godine je prodato zapanjujućih 500 miliona video igara, a ta industrija, usprkos malom podbačaju u maju, predstavlja jedno od najvećih tržišta.

Nova studija koja će biti objavljena u listu Psychological Science, ukratko tvrdi: Video igre igramo iz želje da pronađemo "idealne sebe", prenosi Science Daily.

Dok se sve studije o video igrama bave štetnim uticajima igranja, nova studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Eseks razjašnjava zašto su milioni ljudi toliko privučeni upravo tom obliku razonode.

Video igra, navode, pruža mogućnost igračima da isprobaju karakteristike koje bi voljeli da posjeduju u idealnoj verziji sebe samih.

"Igra može da bude zabavnija ako dobijete šansu da budete idealni vi. Privlačnost igranja igara i ono što ih čini zabavnima je to što ljudima daju priliku da razmisle o ulozi koju bi u idealnom svijetu preuzeli", objasnio je dr. Endi Przibilski.

Ispitanici su se nakon igranja drugih uloga, bilo heroja ili zlikovaca, ili osoba drugačije ličnosti, osjećali bolje u vezi samih sebe, pokazala je studija.

"Bio sam ohrabren otkrićem da ispitanici ne bježe od sebe, nego idu prema svojim idealima", zaključio je Przibilsk.

Bonus video: