Nadolazeće solarna oluja će ugroziti telekomunikacije i GPS

"Solarna oluja koja slijedi biće umjerenog do jakog nivoa", izjavio je Džozef Kunčs, naučnik u NASA programu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 16:16h

Zbog tri velike eksplozije na Suncu koje su se dogodile u proteklih nekoliko dana, naučnici iz američke vlade korisnicima satelitske, telekomunikacione i električne opreme poručuju da budu spremni na moguće poteškoće u radu u sljedećim danima zbog solarne oluje koja će se uskoro razviti.

"Solarna oluja koja slijedi biće umjerenog do jakog nivoa", izjavio je Džozef Kunčs, naučnik u NASA programu , prenosi Rojter.

Dodao je kako bi ove sedmice solarna oluja mogla ugroziti komunikacije i GPS satelite i da bi se mogla pojaviti i aurora borealis (polarna svjetlost) koja bi bila vidljiva od Minesote do Viskonsina u Sjedinjenim državama. "Na skali od jedan do pet, nadolazeća oluja biće vjerojatno označena stepenom dva ili tri", rekao je Kunčs.

Rojter navodi kako su ozbiljne poteškoće zbog Sunčeve aktivnosti vrlo rijetke iako je u prošlostizabilježeno nekoliko slučajeva. Tako je 1859. oko šest miliona Kanađana ostalo je bez struje dok su tadašnje komunikacijske veze bile u prekidu, a aurora borealis bila je vidljiva sve do Karipskih ostrva.

Solarni maksimum očekuje se 2013. godine, a neki naučnici predviđaju kako će imati razorne i katastrofalne posljedice.

Bonus video: