Mail.me za crnogorske građane

Procedura provjere identiteta lica koja podnesu zahtjev za registraciju, može da traje i do 10 dana
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 11:15h

Crnogorski građani od danas mogu da podnose zahtjeve za registraciju besplatnih e-mail adresa na domenu mail.me, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), koje je uslugu ponudilo u saradnji sa kompanijom MNNews.

Usluga je dostupna na portalu eUprava.me, pod nazivom „Zahtjev za izdavanje mail naloga na domenu mail.me“, gdje korisnik može elektronski podnijeti zahtjev za registraciju željene e-mail adrese.

Za registraciju e-maila nije neophodna prethodna registracija na portalu eUprave i usluga je dostupna svim građanima Crne Gore.

Ranije je najavljeno da postoji mogućnost postojanja matičnog portala za uslugu na lokaciji www.mail.me, međutim, u ovoj fazi, kako je kazao Lazarević, registracija e-mail adresa je jedino moguća na portalu eUprava.me

Besplatna e-mail adresa za sve crnogorske građane cilj je koji je MIDT definisalo u Strategiji razvoja informacionog društva od 2009. do 2013, kako bi svaki građanin Crne Gore dobio i mogao da koristi e-mail adresu koja nije vezana za operatera čije usluge koristi. Većina internet korisnika u Crnoj Gori koristi e-mail adrese na t-com.me domenu, koje su im dodijeljene kao korisnicima usluga Crnogorskog telekoma, ili neki od besplatnih e-mail servisa, koje pružaju kompanije Google, Microsoft, Yahoo...

Adresa registrovana na mail.me domenu bi, kako je zamišljeno, trebalo da jasno označi geografsku pripadnost korisnika. U MIDT navode da je, kako je servis na portalu eUprave dostupan već od srijede, interesovanja za registraciju bilo.

„Već je 20-tak korisnika uputilo zahtjev za registraciju i njihovi su podaci provjereni i obrađeni, pa su oni već dobili svoje e-mail adrese pod mail.me“, kazao je „Vijestima“ Ivan Lazarević iz MIDT.

Prvi korisnici su imali sreće da su njihovi podaci obrađeni za 24 sata, jer su prvi i jer ih nije mnogo. U slučaju većeg broja zahtjeva, procedura provjere identiteta lica koja podnesu zahtjev za registraciju, može da traje i do 10 dana. Taj podatak se navodi i na portalu eUprava, na obrascu za registraciju, a potvrdio ga je i Lazarević.

Toliko vremena je neophodno, navodi on, jer svaki korisnik mora biti „obrađen“, odnosno moraju biti provjereni podaci koje je naveo prilikom podnošenja zahteva.

Osim što za registraciju mail.me naloga treba do 10 dana, za razliku od besplatnih servisa na kojima proces registracije traje ne više od 5 minuta, servis koji su ponudili MIDT i MNNews u početnoj fazi nema ni mogućnost automatske provjere da li je određena a-mail adresa već registrovana.

Tako bi svaki korisnik pri popunjavanju zahtjeva za registraciju trebalo da navede tri oblika e-mail adresa kakve dolaze u obzir, na primjer damirakalac@mail.me, damira.kalac@mail.me, damirak@mail.me ili neke drugačije kombinacije imena i prezimena korisnika.

U MIDT navode da garantuju tajnost podataka koje korisnici unose prilikom procesa registracije.

Ranije je najavljeno da postoji mogućnost postojanja matičnog portala za uslugu na lokaciji www.mail.me, međutim, u ovoj fazi, kako je kazao Lazarević, registracija e-mail adresa je jedino moguća na portalu eUprava.me.

Nakon odobravanja e-maila, korisnik će pošti pristupati preko lokacije mail.mail.me.

Bonus video: