PayPal prepoznaje interesovanje Crne Gore za taj servis internet plaćanja

PayPal je veoma zahvalan za podršku koja mu je pružena i želi da prepozna doprinose MID i Centralne banke Crne Gore
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 20:16h

PayPal sa uvažavanjem prepoznaje interesovanje ljudi iz Crne Gore za njegove usluge i u kompaniji su, kako je saopšteno, svjesni potencijala projekta ulaska na crnogorsko tržište.

"PayPalove usluge nijesu trenutno dostupne u Crnoj Gori, ali smo svjesni potencijala tog projekta. Sarađujemo blisko sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore sa ciljem da omogućimo PayPal usluge”, navedeno je u saopštenju kompanije.

"Za PayPal, ovo je dio projekta globalnih dimenzija koji uključuje istovremeni ulazak u veliki broj zemalja u različitim regionima svijeta".

PayPal i MID su uspostavili aktivan i pozitivan dijalog, sa ciljem da omoguće PayPal usluge u Crnoj Gori.

"Ostvarujemo veliki napredak u saradnji i uspostavljamo redovno izvještavanje o projektu. Cijenimo to što relevantna regulatorna tijela iz Crne Gore pružaju podršku u ovom procesu, aktivno dokazujući da Crna Gora predstavlja dobru priliku za PayPal i naglašavajući potrebe lokalnih internet korisnika”, kazali su iz kompanije.

Ovaj dijalog je, kako su dodali, takođe pojasnio veliki broj regulatornih pitanja koja se tiču funkcionisanja ključnih komponenti za pružanje međunarodnih PayPal usluga građanima Crne Gore.

"PayPal je veoma zahvalan za podršku koja mu je pružena i želi da prepozna doprinose MID i Centralne banke Crne Gore”, naveli su iz kompanije koja trenutno procjenjuje obim potrebnog razvoja proizvoda za proširenje usluga i uključenje novih zemalja.

Nekoliko zemalja je pokazalo interesovanje za omogućavanje PayPal usluga i počeli su pregovori sa lokalnim vlastima tih država pojedinačno.

"Najefikasniji način za realizaciju ovog velikog projekta je omogućavanje usluga u nekoliko zemalja istovremeno. Ovo zapravo znači da napredak cjelokupnog projekta zavisi od pojedinačnog napretka u svakoj od zemalja”, objasnili su iz kompanije.

Takođe, potrebno je značajno vrijeme za razvijanje i sprovođenje tehnologije koja je neophodna da bi se pružile PayPal usluge novim zemljama.

"Glavni razlog za to je kompleksnost globalnih i bezbjednih usluga koje pruža PayPal, a drugi razlog je u brzom tempu promjena u sferi globalnih plaćanja. Dakle, za napredak je neophodno vrijeme, ali ipak razumijemo nestrpljenje nekih potencijalno budućih korisnika”, poručuju iz PayPala.

PayPal je globalni lider u novčanim transakcijama preko interneta, koji godišnje obrne oko tri milijarde USD. On omogućava da se uplate i novčani prenosi obavljaju u potpunosti preko interneta i bilo ko, ko ima e-mail adresu može da pošalje novac nekom drugom ko takođe ima e-mail adresu.

PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svjetsku internet ekonomiju, a omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos.

Isto tako, u zavisnosti od okolnosti, naplaćuje i prenos odnosno prijem novca.

Bonus video: