Kinezi prave sopstveni operativni sistem

Alijun se dobija sa 20 "oblak aplikacija“ koje pristupaju Alibabinim servisima preko interneta
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 17:38h

Kineski gigant za e-trgovinu nimalo kineskog imena Alibaba, napravio je sopstveni operativni sistem za mobilne telefone i tablične računare, kako bi na tamošnjem tržištu bolje promovisao svoje proizvode, jer uređaji s Androidom i Apple sistemom iOS postaju sve popularniji u toj zemlji.

Alibabina podružnica Alibaba Cloud Computing, AliCloud predstavila je u četvrtak taj sistem nazvan Alijun (Aliyun), zasnovan na Linuxu, zajedno s pametnim mobilnim telefonom kineske proizvodnje. Telefon će se u prodaji pojaviti prije kraja jula i koštaće 415 dolara. Pored toga, rečeno je i da će se kasnije ove godine u Kini pojaviti i tablični računar s tim sistemom.

Alijun će moći da izvršava Android aplikacije kao i veb aplikacije za čiju su izradu korišćeni HTML 5 ili JavaScript. Zahvaljujući tome Alibaba i drugi će lakše nuditi svoje proizvode preko mreže, jer uređaji sa tim sistemom neće od korisnika zahtijevati da preuzimaju nikakav softver. U kompaniji koja je razvila Alijun smatraju da je model poslovanja preko veba već uspostavljen pa ukoliko se veb donese i na telefon, taj poslovni model se donosi i na taj uređaj.

Alijun se dobija sa 20 "oblak aplikacija“ koje pristupaju Alibabinim servisima preko interneta. Među tim aplikacijama su pretraživanje interneta, skener bar-koda kako bi se proizvodi pronašli na mreži i aplikacija koja prikazuje popuste pri grupnoj kupovini. Alibaba planira da svakog dana ponudi po jednu novu oblak aplikaciju.

Ovaj operativni sistem svakom korisniku obezbjeđuje i po 100 gigabajta virtuelnog memorijskog prostora preko interneta. U njemu se uz otvoreni nalog mogu čuvati fotografije, spiskovi kontakata i poruke.

Alibaba je zapravo grupacija i u njenom sastavu su i kompanije kao što su Taobao Mall i Taobao Marketplace, dvije najveće mrežne maloprodajne lokacije u Kini. Taobao je krajem 2010. imao 370 miliona korisnika.

Da bi napravio pametni telefon sa novim operativnim sistemom, Alibaba je angažovao dvije partnerske kompanije – Tjanјu (Tianyu), kineskog proizvođača mobilnih telefona i američkog proizvođača čipova kompaniju Nvidia.

Telefon ima dugačko ime koje se izgovara K-Touch Cloud SmartPhone W700, što u prevodu znači da je riječ o pametnom telefonu K-dodir koji se oslanja na računarski oblak.

Telefon ima ekran od 9,7 cm (3,8 inča) i dvojezgarni procesor Tegra 2 koji radi na 1 GHz. Proizvođač telefona je na predstavljanju izjavio da je želio da napravi telefon koji će biti takmac Appleovom iPhoneu.

Operativni sistem je razvijan tri godine i na tome je radilo 1.200 inženjera. Kompanija ga sada licencira besplatno i trenutno pregovara sa Qualcommom, proizvođačem čipova za mobilne telefone, da napravi i telefon niže klase koji će takođe koristiti Alijun.

Tjanјu bi ukoliko poželi mogao da prodaje ovaj pametni telefon i izvan Kine, jer je Alijun napravljen tako da podržava više jezika, uključujući engleski.

Sve je više kineskih tehnokompanija koje svoju robu i usluge promovišu preko mobilnih telefona. Alibabina kompanija Taobao još ranije je ponudila mobilni telefon pod svojim imenom na kome su bile instalirane njene aplikacije za e-trgovinu.

Ova tendencija je sve izraženija, jer se sve više stanovnika Kine oslanja na svoje telefone da bi išli na internet. U Kini već ima 900 miliona korisnika mobilnih telefona a očekuje se da će samo ove godine tamo biti prodato oko 95 miliona primjeraka pametnih telefona. Posebno brz rast prodaje su imali telefoni s Androidom, jer je od 87.000 primjeraka prodatih u 2010. taj broj u 2011. dostigao skoro jedanaest miliona.

Apple iPhone 4 je tamo takođe veliki hit, tako da su se u Pekingu formirali redovi ispred radnji gdje se prodajea a ponuda je teško zadovoljavala potražnju.

Međutim, Alibaba vjeruje da će ipak uspjeti da privuče brojne korisnike voljne da kupe njegov telefon sa novim operativnim sistemom, jer su njegovi proizvodi napravljeni upravo za kineske kupce.

Bonus video: