Tražeći misterioznu "Planetu X" pronašli "Goblina"?

"Mislim da se bližimo 90% sigurnosti sa ovim otkrićem da je Planeta X stvarna ". rekao je Skot Šepard, astronomer na Carnegi Institutu za Nauku.
192 pregleda 4 komentar(a)
Planeta X, Foto: Carnegiescience.edu
Planeta X, Foto: Carnegiescience.edu
Ažurirano: 03.10.2018. 11:51h

Tražeći misterioznu Planetu "X While" za koju neki astronomi vjeruju da postoji na ivici našeg solarnog sistema, istraživači su umjesto toga našli ekstremno udaljen objekat koji su nazvali "Goblin".

I ovaj objekat pruža neoborive dokaze o postojanju Planete X.

Objekat je na malom kraju da bude patuljasta planeta, sa 40.000 godina orbite, što znači da mu toliko treba da ide oko Sunca.

To je skoro 2.000 puta više udaljenosti nego Zemlje od Sunca. Njegova trenutna lokacija je otprilike dva i po puta dalja od Sunca nego od Plutona.

"Mislim da se bližimo 90 odsto sigurnosti sa ovim otkrićem da je Planeta X stvarna", rekao je Skot Šepard, astronomjer na Karnegi Institutu za nauku.

"Goblin" je dobio takav nadimak jer su ga naučnici prvi put posmatrali tokom Noći vještica 2015 godine, prenosi CNN.

Internacionalna Astronomska unija je objavila objekat, zvanično znan kao 2015 TG387 u utorak. Istraživači, uključujući Šeparda, Čada Truhila sa Univerziteta u Arizonu i Davida Tolena sa Univeziteta Havaji su takođe podnijeli bilješke Astronomskom žurnalu detaljišući svoje pronalaske.

"Ovaj objekat ima najveću orbitu od svih esktremno udaljenih objekata koji stoje daleko iza Plutona", rekao je Šepard.

Zbog njegove orbite, "Goblin" nikad ne prilazi dovoljno blizu ogromnim planetama u našem solarnom sistemu da bi ušao pod uticaj njihove gravitacije.

Iatraživači su uspjeli da detektuju "Goblina" zato što su koristili Japanski Subaru teleskop na Havajima, jedan od najvećih teleskopa na svijetu i najsnažniji istraživački teleskop zbog širokog vidnog polja.

S obzirom na sporo kretanje objekta uz orbitu, Šepardu i njegovom timu je trebalo nekoliko godina posmatranja da bi shvatili "Goblina" i njegovu orbitu.

"Mislimo da tamo mogu biti hiljade malih tijela kao što je 2015 TG387 na ivicama solarnog sistema, ali njihova daljina čini njihovo pronalaženje veoma teškim", rekao je Tolen.

Ako "Goblin" nije pod uticajem strane džinovskih planeta u solarnom sistemu, šta doprinosi njegovoj čudnoj orbiti? Tu nastupa Planeta X.

Kao i ostali objekti pronađeni od strane Šeparda i njegovog tima na ivici našeg Solarmog sistema, "Goblin" se ponaša na način da je "uvučen" u sličnu orbitu od za sada nepoznate sile.

Zasnovano na simulacijama koristeći osnovne parametre koje imaju o Planeti X, istraživači kažu da se "Goblin" ponaša kao da je upućen od strane planete, ali nikad blizu te masivne planete. Ovo je slično tome zašto Pluton nikad ne prilazi blizu gasnom džinu Neptunu, iako im se orbite ukrštaju.

"Ovi daleki objekti su kao mrvice hljeba koje nas vode do Planete X", rekao je Šepard.

"Što više njih nađemo, bolje ćemo razumijeti udaljeni Solarni sistem i moguću planetu za koju smatramo da oblikuje njihove orbite, otkriće koje bi redefinisalo naše znanje o evoluciji Solarnog sistema".

Šepard i njegove kolege nastavljau potragu, najveću ikada za udaljenim objektima Solarnog sistema, posmatrajući sjeverno i južno nebo tokom cijele godine.

"Obazrivi smo u našem pokrivanju neba i možemo da nađemo razne tipove orbita, ali ipak izgleda da nalazimo objekte slične tipovima orbita koje su na istoj strani neba, govoreći nam da ih nešto navodi u ove slične tipove orbita, za šta vjerujemo da to radi Planeta X", rekao je Šepard

Bonus video: