Vjerovali ili ne, programiranje se voli, jednako kao fudbal

Balkanska informatička olimpijada održaće se u Rumuniji u periodu od 3. do 9. jula, dok je Međunarodna na Tajlandu od 22. do 27. jula.
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 15:56h

Mladima internet i kompjuter najčešće služe da bi mogli da čatuju, da se druže sa znanim i neznanim vršnjacima, da igraju igrice ili da se klade. Ali, to nije slučaj sa četvoricom momaka, trojicom iz Podgorice i jednim iz Kolašina, koji će ove godine prvi put predstavljati Crnu Goru na Balkanskoj i Međunarodnoj olimpijadi u Rumuniji i na Tajlandu. To su Vuk Pejović, Lazar Radinović i Luka Bulatović iz Podgorice i Kosta Pavlović iz Kolašina.

Vuk je završio gimnaziju i prijavio se na sedam svjetskih univerziteta, smjer programiranje. Primljen je svuda, a on je izabrao Univerzitet McMaster u Hamiltonu, u Kanadi.

“Dosta sam stekao znanja pripremajući se za ovo takmičenje i mislim da već sada znam cijelu prvu godinu sa fakulteta. Nauči se ovdje zaista dosta, a takmičenja nam pokažu koliko smo se spremali, koliko smo rada utrošili i gdje smo u svijetu programiranja. To nam je najbolji test“, kaže Vuk koji se na Vučju, dvadesetak kilometara od Nikšića, zajedno sa ostalom trojicom momaka spremao za olimpijade.

Prvi put, djevojke u većini

Na Vučju je, u organizaciji kompanije Domen, Prirodno-matematičkog fakulteta i Ispitnog centra, u periodu od 20. do 27. juna održana treća škola programiranja. Polaznici su bili podijeljeni u dvije grupe. Prvu su činili tzv. početnici, učenici prvog i drugog razreda koji se prvi put susreću sa programiranjem, njih 14, 11 djevojaka i tri mladića, iz Berana, Budve, Cetinja, Herceg Novog, Kolašina, Nikšića i Podgorice.

Prva grupa je bila specifična iz dva razloga – za razliku od prethodne dvije godine, nju su uglavnom sačinjavale djevojke i prvi put su učestvovali i nikšićki gimnazijalci.

“Uvijek je većina polaznika iz Podgorice. Žao nam je što nikako ne možemo da privučemo Gimnaziju ”Stojan Cerović“, jer njeni učenici na takmičenja iz matematike i fizike osvajaju prva mjesta i ona je sigurno najbolja gimnazija u Crnoj Gori. Takođe bismo voljeli da nam se pridruže i gimnazijalci iz Bara i Kotora“, kazao je Goran Šuković, profesor sa PMF-a iz Podgorice i jedan od predavača na ljetnjoj školi programiranja.

Žao nam je što nikako ne možemo da privučemo Gimnaziju ”Stojan Cerović“, jer njeni učenici na takmičenja iz matematike i fizike osvajaju prva mjesta i ona je sigurno najbolja gimnazija u Crnoj Gori. Takođe bismo voljeli da nam se pridruže i gimnazijalci iz Bara i Kotora

Drugu grupu učesnika ljetnje škole pored momaka koji će predstavljati Crnu Goru na pomenutim olimpijadama čini i petoro najuspješnijih učesnika državnog takmičenja iz programiranja.

Nije im teško da satima rade jedan zadatak

Balkanska informatička olimpijada održaće se u Rumuniji u periodu od 3. do 9. jula, dok je Međunarodna informatička olimpijada na Tajlandu od 22. do 27. jula.

Lazar Radinović i Kosta Pavlović, koji su završili treći razred, moći će da se takmiče još naredne godine. Onda će njihova i Vukovo mjesto popuniti neki „novi klinci“ kojima su programski jezici „ušli pod kožu“.

Lazar i Kosta

“Moja generacija nije puno zainteresovana za programiranje. Možda zato što sve ovo iziskuje puno vremena i truda. Ja sam se nekako pronašao u tome. To je ono što mi leži i nije mi teško kada po pet-šest sati ostavim za jedan zadatak“, kazao je Lazar.

I Kosta smatra da mlade mnogo više interesuju kompjuter i nove tehnologije od ozbiljnog bavljenja programiranjem. Ne zamjera im na tome jer svako traži ono što mu odgovara.

“Volim programiranje i mislim da mi dobro ide. Koliko god da je to zanimljivo stoji da se čovjek umori kada šest sati radi jedan zadatak i pokušava da riješi jedan problem. Onda se napravi pauza – fudbal, druženje, pa sve iz početka“, kazao je Kosta koga je ekipa „Vijesti“ prekinula dok je, igrajući fudbal, odmarao.

Fiziku zamijenio programiranjem

Luka Bulatović je jedini takmičar koji će Crnu Goru moći da predstavlja i naredne dvije godine, pošto je sada završio drugi razred gimnazije. On se za programiranje zainteresovao kada je bio šesti razred i počeo da uči neke programske jezike za koje je tada prvi put čuo. Sada su mu to sve odavno poznate stvari.

“Volim prirodne nauke i išao sam na državna takmičenja iz fizike. Prošle godine se desila ljetnja škola programiranja i odlučio sam da fiziku zamijenim programiranjem. Otvorio mi se neki novi vidik i shvatio sam da je to ono što bih volio da radim“, kazao je Luka.

Njih trojica namjeravaju da nakon srednje škole upišu programiranje na PMF-u.

Luka i Vuk

Spremni za olimpijade

Ovogodišnja takmičenja, prema riječima Gorana Šukovića, poslužiće više za “ispitivanje terena“. Ne očekuje, kako reče, medalje, ali vjeruje da će se momci dobro pokazati.

“Prošle godine je na Međunarodnoj olimpijadi učestvovalo 85 zemalja, a ove će ih sigurno biti više. Što se tiče Jugoistočne Evrope Hrvati su svjetska klasa, a i Bugari su im blizu. Rusi i Kinezi su standardno dobri, a uvijek se desi da još neko ’bljesne’.

Zadaci koji se daju su izuzetno teški, da je to prosto nevjerovatno, tako da takmičarima sada pričam stvari koje neki od mojih studenata kada izađu sa četvrte godine ne znaju.

Koliko su teški zadaci najbolje govori činjenica da su prošle godine ljudi iz Googlea, koji je bio jedan od većih sponzora, dali zadatak koji je predstavljao problem sa kojim se oni godinama bore. Dali su ga na takmičenju s nadom da će ga neko od ove talentovane djece uraditi. Međutim, najbolji rezultat je bio 80 odsto riješenog problema“, kazao je Šuković.

Takmičenje traje dva dana po pet sati i rade se tri zadatka, a od programskih jezika se koriste Pascal, C, C++.

Vuk reče da bi bio zadovoljan ako uradi jedan i po zadatak. Prošle godine je takmičar iz Bugarske sa jednim urađenim zadatkom osvojio bronzu.

I njih četvorica, kao i njihov profesor, rekoše da se ne nadaju medalji ali da će dati sve od sebe da “pješke“ stignu do najboljeg rješenja.

Galerija

Bonus video: