Krenuo voz 300 km na sat na liniji Peking-Šangaj

Voz s državnim zvaničnicima, direktorima kompanija koje su sagradile prugu i novinarima krenuo je iz Pekinga na put dug 1.318 kilometara koji treba da pređe za pet sati.
223 pregleda 0 komentar(a)
kina vozovi, Foto: Infrastructurist.com
kina vozovi, Foto: Infrastructurist.com
Ažurirano: 27.06.2011. 09:03h

Graditelji mreže kineskih vozova velikih brzina krenuli su u probnu vožnju na prvorazrednoj liniji Peking-Šangaj, suočeni sa zamjerkama oko velikecijene prestižnog projekta.Voz s državnim zvaničnicima, direktorima kompanija koje su sagradile prugu i novinarima krenuo je iz Pekinga na put dug 1.318 kilometara koji treba da pređe za pet sati - upola manje nego do sada.Kineska vlada gradi hiljade kilometara pruga velikih brzina da bi povezala udaljene oblasti i pokazala rastuće bogatstvo i tehnološku moć zemlje.Gradnja nove željezničke mreže izaziva pritužbe da je riječ o suviše skupom projektu za zemlju u kojoj milioni ljudi i dalje žive u siromaštvu.

Vlada je u aprilu objavila da će maksimalna brzina novih vozova biti smanjena sa 350 kilometara na sat na 300 kilometara na sat i da će cijene karata biti skresane.Peking planira da mrežu brzih pruga ove godine produži na 13.000 kilometara i dostigne 16.000 kilometara do 2020.Kineski vozovi su zasnovani na japanskoj, francuskoj i njemačkoj tehnologiji.

Njihovi graditelji pokušavaju da ih prodaju u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, što je izazvalo pritužbe da Peking krši licence prodajući tehnologiju koja je trebala bude korišćena samo u Kini.Pruga Peking-Šangaj presijeca sedam provincija koje uključuju neke od najnaseljenijih i privredno najrazvijenijih oblasti Kine.Ministarstvo željeznica kaže da će na novoj pruzi saobraćati 63 para vozova dnevno brzinom od 300 kilometara na sat i 27 vozova koji će razvijati najviše 250 kilometara na sat.

Cijene su u rasponu od 269 dolara za poslovnu klasu na najbržim kompozicijama do 63 dolara za drugu klasu sporijih vozova.Vlada planira da ove godine potroši oko 100 milijardi dolara na brze pruge. Ministarstvo željeznica kaže da je pruga Peking-Šangaj koštala 32,5 milijardi dolara.

Bonus video: