Tastatura koja tipkanjem može da napaja laptop

Australijski naučnici otkrili način da iskoriste sposobnosti određenih kristala da stvaraju elektricitet dok su izloženi mehaničkom pritisku.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 15:35h

Australijski naučnici otkrili su kako sačuvati energiju koju proizvodimo kada tipkamo na tastaturi laptopa i kako je iskoristiti za napajanje samog uređaja. Tajna je u piezoelektricitetu, tj. sposobnosti određenih kristala da stvaraju elektricitet dok su izloženi mehaničkom pritisku.

Za napajanje laptopa potrebno je razviti tanju prevlaku materijala koji ima karakteristike piezoelektriciteta što je moguće uz pomoć nanotehnologije. Prevlaka bi bila tako tanka da bi se njome bez problema mogli premazati pojedini elektronski delovi koji bi se potom ugrađivali u uređaje ili druge predmete.

„Piezoelektricitet možemo koristiti u cipelama kako bi se hodanjem punili mobilni telefon ili u tastaturama za napajanje laptopa ili čak iskoristiti krvni pritisak za napajanje pejsmejkera. Možemo stvoriti bateriju koja traje vječno”, objašnjava Dr. Madhu Bhaskaran u stručnom časopisu Advanced Functional Materials.

Naučnici takođe razmišljaju o načinima premazivanja ekrana osetljivih na dodir piezoelektricitetnom prevlakom kako bi se iskoristio rad prstiju po ekranu.

Bonus video: