Život provodio na internetu, a za hakerske napade na sajt CIA-e prijeti mu do 60 godina

U potpunosti je zatvoren u sebe, iz sobe je izlazio samo kada je trebalo da ide u kupatilo...
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 07:24h

Rajanu Kliriju, 19-godišnjem studentu iz Vikforda u Eseksu, zbog hakerskih napada na sajtove Senata i CIA prijeti izručenje u Sjedinjene Američke Države, gdje bi mogao da dobije i do 60 godina zatvora

Mladić je osumnjičen da je bio mozak hakerske operacije "Lalz Sec". Na meti te grupe su, kako se sumnja, tokom tokom posljednja dva mjeseca izvedeni napadi na državne i korporativne sajtove, prije svega u Britaniji i SAD.

Rajan Kliri boluje od agorafobije, straha od otvorenog prostora i gužve, život je provodio na internetu. Poznanici ga opisuju kao usamljenika, a majka Rita kaže da njen sin pati od agorafobije i hiperkinetičkog poremećaja, kod kojeg oboljela osoba nema mogućnost koncentracije, hiperaktivna je i nepredvidljivog ponašanja.

Rajan, kako tvrdi njegova majka, kuću nije napustio posljednje četiri godine, a rijetko je izlazio i iz svoje zatamnjene sobe u kojoj ima dva kompjutera, klima uređaj, pokvaren televizor i krevet.

"U potpunosti je zatvoren u sebe, iz sobe je izlazio samo kada je trebalo da ide u kupatilo. Morala sam ispred vrata da mu ostavljam obroke", priča Rajanova majka. Ona tvrdi da njen sin pati od manično-depresivne psihoze, koja je još poznata kao bipolarni afektivni poremećaj.

Rita navodi da ne zna kako Rajan podnosi da bude odvučen odjednom od kuće, pošto iz nje uopšte nije izlazio. Kliriju je sa pet godina konstatovan hiperkinetički i emocionalni poremećaj, a sa deset godina je pokušao samoubistvo, nakon čega je nastavio školovanje u specijalnoj školi u Kolčesteru. Klirijeva kaže da se plaši da bi Rajan ponovo mogao da pokuša da digne ruku na sebe.

Rajanova majka (desno) ne zna kako će mladić podnijeti to što je odjednom odvučen od kuće, iz koje nije izlazio

Otac Nil i 22-godišnji brat Mičel pitali su Rajana što toliko puno vremena provodi na internetu, a on im je odgovarao da samo igra igrice. Rajan je stalno govorio u kompjuterskom žargonu, koji članovi njegove porodice nisu mogli da razumiju.

Policija je u kuću Klirijevih došla u ponedjeljak uveče i policajci su proveli pet sati sa Rajanom u priči prije nego što su ga odveli.

Rajanov brat Mičel smatra da uhapšeni nije osoba koja bi načinila neku ludost.

"Stalno je bio u svojoj sobi, bili biste srećni kada bi otvorio kapke na prozorima", rekao je Mičel.

Rajan je uhapšen u utorak, u zajedničkoj akciji američkog FBI-ja i britanskog Skotland Jarda.

Ozbiljan igrač organizacije

Pripadao je hakerskoj grupi "LulzSec", a osumnjičen je za niz napada na internet stranice važnih institucija, među kojima su stranica američkog Senata, CIA-e i britanske Agencije za organizovani kriminal.

Vlasti SAD-a i Velike Britanije tvrde kako je moguće da je britanski tinejdžer odgovoran i za nedavne hakerske napade na Nintendo i Sony.

Iako su iz organizacije "LulzSec” na Twitteru objavili kako Kliri nije dio organizacije, već da su “na njegovom IRC serveru samo držali jednu od mnogobrojnih legalnih soba za chat”, detektivi Skotland jarda i FBI tvrde da je on "ozbiljan igrač" u okviru organitacije.

Hakerska grupa "LulzSec" se odvojila od grupe "Anonymous", inače povezane sa WikiLeaksom, a smatra se da su njihove početne mete bile američke medijske kuće poput PBS-a i FOX-a, kao i kompanije za programiranje računarskih igrica.

Galerija

Bonus video: