ODGOVORAN I ZA SONY?

Uhapšen tinejdžer osumnjičen za hakerske napade na CIA

Vlasti SAD-a i Velike Britanije tvrde kako je moguće da je britanski tinejdžer odgovoran za nedavne hakerske napade na Nintendo i Sony.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 07:08h

U zajedničkoj akciji američkog FBI-ja i britanskog Skotland Jarda uhapšen je 19-godišnjak Rajan Kliri u Vikfordu u Eseksu, pod optužbom da je isplanirao hakerske napade na CIA i britansku policiju, prenosi CNN.

Kliri je pripadao hakerskoj grupi "LulzSec", a osumnjičen je za niz napada na internet stranice važnih institucija, među kojima su stranica američkog Senata, CIA-e i britanske Agencije za organizovani kriminal.

Vlasti SAD-a i Velike Britanije tvrde kako je moguće da je britanski tinejdžer odgovoran za nedavne hakerske napade na Nintendo i Sony.

Sony PlayStation Network je postao nedostupan 20. aprila, nakon čega je iz Sonyja saopšteno da su im ukradeni podaci više od 70 miliona korisnika.Sredino maja kompanija je počela da se oporavlja. PlayStation Store opet biva nedostupan do 2. juna.U kompaniji procjenjuju da su zbog tih napada izgubili 171 milion dolara.Hakeri su kasnije provalili i u Sony Pictures web stranice, odakle su došli u posjed ličnih podataka više od milion korisnika. Uslijedio je napad na kompaniju Sega, čijih je 1,3 miliona korisnika bilo na meti napadača.

Hakerska grupa "LulzSec" kojoj je pripadao Kliri odvojila se od grupe "Anonymous", inače povezane s WikiLeaksom, a smatra se da su njihove početne mete bile američke medijske kuće poput PBS-a i FOX-a, kao i kompanije za programiranje računarskih igrica.

Preporučujemo za Vas