Brz kao milion PC-a

Japanski superkompjuter "K" je najmoćniji na svijetu

Japanci su napravili najmoćniji kompjuter na svijetu, čiji je nadimak "K", što simboliše 10 kvadriliona operacija u sekundi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 09:44h

Ova "zvijer" troši više struje nego pet dosadašnjih superkompjutera zajedno, a uz to je i mnogo brži od onog koji je proizveo Kineski univerzitet za odbrambenu tehnologiju.

Otprilike milion običnih kompjutera trebalo bi da djeluje zajedno da bi postigli performanse ovog japanskog čuda tehnologije.

"K", na kome su zajedno radili Fujitsu i Riken, trenutno obavlja 8,16 kvadriliona operacija u sekundi, što je tri puta više od prošlogodišnjeg rekordera, kineskog Tianhe-1A.

Razvoj računara "K" bio je usporen zbog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan.

Superkompjuter "K" je napraljen, između ostalog, da predviđa moguće posljedice prirodnih katastrofa. Imaće ekonomsku upotrebu i na polju medicine, novih tehnologija i obnovljive energije, a smatra se da će pomoći i u razumijevanju klimatskih promjena.

Finansiranje ovog projekta, koji košta oko 112 milijardi jena, zamalo je "srezano" 2009. godine kada je vlada smatrala da je riječ o nepotrebnoj investiciji u jeku ekonomske krize. Ipak, budućnost super-kompjutera "K" bila je zagarantovana nakon što je grupa japanskih nobelovaca uvjerila tadašnjeg premijera da se Japan ne bi smio zadovoljiti drugim mjestom.

Nažalost, japansko slavlje moglo bi biti kratkog vijeka, jer iz SAD stižu najave kako IBM radi na sistemu koji bi mogao nadmašiti deset kvadriliona operacija u sekundi - navodi Gardian.