Na jugu Indije zabranjeno snimanje za Google Street View servis

Prošle godine, skoro 250.000 Njemaca je kazalo da je moralo da zamuti slike svojih domova na Street View servisu, a češka vlada je zabranila kompaniji Google nova snimanja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 12:22h

Google je prestao sa prikupljanem fotografija za svoj servis Street View u indijskom gradu Bangaloreu, na jugu zemlje, prenosi BBC.

Aktivnosti su prestale nakon prigovora policije da prikupljanje podataka mora prestati jer je Bengalore "osjetljivo" područje.

Google je svoj projekat za prikupljanje fotografija visoke rezolucije kojima obezbjeđuje korisnicima internet pogleda na ulice iz svih uglova, u Bangaloreu počeo prošlog mjeseca. Kamere koje snimaju teren su, kao i u drugim gradovima, i u ovom slučaju bile montirane na vozila i tricikle.

"Nakon policijskog zahtjeva da pogledaju snimljeni materijal, prestajemo sa daljim prikupljanjem podataka za Street View", kazala je agenciji AFP portparolka Googlea, dodajući da će, prema uputstvu policije, odobrenje za nastavak snimanja tražiti od Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Indije.

Kao jedno od objašnjenja zbog kojeg je zatražen prestanak snimanja, u policiji navode i to što je Bangalore centar odbrane i naučnih institucija kao što je indijska organizacija za istraživanje svemira, koje su bile visoko na popisu terorističkih ciljeva.

Tokom 2008. u više eksplozija bombi u okolini grada ubijen je jedan čovjek, a ranjeno je više osoba, među kojima su i žene.

U Googleu su pokušali da obrazlože da njihovo prikupljanje znači vožnju javnim cestama i uzimanje isključivo javno dostupnih fotografija.

Prošle godine, skoro 250.000 Njemaca je kazalo da je moralo da zamuti slike svojih domova na Street View servisu, a češka vlada je zabranila kompaniji Google nova snimanja.

POgledajte neke od fotografija snimljenih širom svijeta za potrebe Google Street View servisa...

U Velikoj Britaniji, Google je pristao da izbriše privatne e-mailove i lozinke prikupljene greškom sa bežičnih mreža tokom snimanja za Street View.

Galerija

Bonus video: