40 godina e-maila: Kraljica Elizabeta II još 1976. slala poštu, da li to radi Vujanović?

Nema podataka kakvom bazom raspolaže crnogorski predsjednik i koliko koristi e-mail...
91 pregleda 0 komentar(a)
email, Foto: Shutterstock.com
email, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.06.2011. 19:11h

Tokom svoje 40-godišnje istorije, e-mail je od kanala komunikacije rezervisanog samo za naučnike, postao uobičajen način za svakodnevnu komunikaciju.

Slijedi nekoliko zanimljivosti iz bogate istorije nastanka elektronske pošte.

1971. godine kompjuterski inženjer Rej Tomlison je poslao prvu poruku elektronskim putem.

Mašina sa koje je poslata prva poruka e-pošte

1976. godine kraljica Elizabeta II postala je prva osoba koja vodi neku državu u svijetu koja je poslala poruku e-pošte.

Dvije godine kasnije, 1978. godine, kroz mrežu koju su činili vladini i računari univerziteta, svjetlo dana ugledala je i prva marketinška poruka poslata elektronskim putem.

Iako je prošlo već 11 godina od njegovog pojavljivanja, tek 1982. način komunikacije elektronskim putem dobija ime kakvo poznajemo danas: e-mail. iste godine, poslat je i prvi smile :-)

"Otac" tih sjajnih simbola kojima izražavaMo različite vidove raspoloženja, danas ne samo kroz e-mailove, već i u porukama koje šaljemo mobilnim telefonima... je Skot Falman.

1989. radijski voditelj Elvud Edvards snimio je, za potrebe kompanije AOL, legendarne poruke: "Welcome", "File is done", "Goodbye" i "You've got mail".

1997. godine kompanija Microsoft je, shvatajući značaj komunikacije koja se odvija elektronskim putem, za 400 miliona USD kupila Hotmail servis. Iste godine je tržištu ponudila svoj klijent e-pošte, Microsoft Outlook.

1998. Inspirisan mail komunikacijom, Warner Bros je snimio film "You've got mail" (Imate poštu), koji je zaradio 250 miliona američkih dolara.

Film Warner Brosa inspirisan e-mailom zaradio je 250 miliona USD

1998. Oksfordskom rječniku engleskog jezika dodana je i riječ SPAM. Spam opisuje neželjenu elektronsku poštu, često sadrže reklame.

Godinu kasnije, 1999, milioni korisnika širom svijeta dobili su poruku sa lažnim obavještenjem da Bil Gejts, jedan od osnivača kompanije Microsfot, planira da svoje bogatstvo podijeli sa internet korisnicima.

2003. Homer Simpson koristi svoju adresu e-pošte u jednoj od epizoda legendarnog serijala "Simpsonovi": chunkylover53@aol.com (zdepastiljubavnik53...).

Pišite mu na chunkylover53@aol.com :)

2004. FCI u Sjedinjenim Državama kodifikuje prvi zakon koji se bavi spam poštom.

Iste godine, Oksfordski rječnik opet biva obogaćen - ovog puta akronimima kao što je LOL (Laugh Out Loud, engl. padam od smijeha) koji se sve češće koriste na interentu.

Na Svjetskom MMS kongresu u Beču, 2004. predstavljene su multimedijalne poruke.

2005. je predstavljena tehnologija za identifikaciju pošiljaoca e-pošte - SPF (Sender Identity Framework).

2007. godine, kompanija Google je svoj servis e-pošte, Gmail, učinila dostupnim za korisnike širom svijeta. Iste godine je uspostavljen i Antiphishing protokol, tehnologija koja pomaže u prepoznavanju poruka čiji je cilj varanje naivnih, čak i iskusnih korisnika, te dobijanje njihovih ličnih podataka.

E-mail komunikacija je sve popularnija i među političarima, posebno kada je komunikacija sa glasačima u pitanju. Tako je predsjednik SAD Barak Obama, na predsjedničkim izborima 2008. formirao bazu od 13 miliona e-mail adresa!

Nema podataka kakvom bazom raspolaže crnogorski predsjednik i koliko koristi e-mail, ali moguće da bi svojim primjerom, narodu kojem je potreban neko da ga slijedi, učinio da broj građana koji se služe e-mailom u svakodnevnoj komunikaciji, bude veći...

Probajte, ne boli...

Bonus video: