Na pomolu veliki rat između hakera

Ekipa iz Lulz Securityja koja stoji iza napada na američki Senat i CIA-u ponudila je pomoć u pronalaženju napadača na "Segu".
0 komentar(a)
Hakeri, Foto: Torchalum.wordpress.com
Hakeri, Foto: Torchalum.wordpress.com
Ažurirano: 19.06.2011. 14:17h

Ekipa iz Lulz Securityja koja stoji iza napada na američki Senat i CIA-u ponudila je pomoć u pronalaženju napadača na "Segu".

Hakerski napadi ne prestaju – sve je počelo napadom na Soni u kojem su ukradeni podaci miliona korisnika Plej stejšn netvorka, zatim su se hakeri okomili na banke i razne državne institucije, a posljednja žrtva na tom popisu jeste "Sega".

Ova kompanija je tokom 1990. bila jedan od najvećih proizvođača igrica, no zbog loše prodaje modela "Dreamcast" povukli su se sa tržišta početkom 2001. pa su nastavili raditi samo video igre poput "Sonic The Hedgehoga", "Virtue Tennisa" i drugih.

Ono što je posebno zanimljivo u slučaju Sege jest da su dobili neočekivanu ponudu za pomoć, i to od hakera iz Lulz sekjuritija

Napadom na Segu hakeri su se domogli podataka (e-mail adresa i rođendana) 'nepoznatog broja' članova Sega Pass online mreže nakon čega je ova kompanija privremeno ugasila mrežu.

Napominju da nijesu ukradeni nikakvi podaci vezani uz brojeve kartica tako da nema straha da bi hakeri mogli isprazniti račune Seginih korisnika.

Neočekivana ponuda za pomoć

Ono što je posebno zanimljivo u slučaju Sege jest da su dobili neočekivanu ponudu za pomoć, i to od hakera iz Lulz sekjuritija.

Lulz Sekjuriti ove nedjelje izdao je i zanimljivo saopštenje za javnost u kojem objašnjavaju "smisao svog djelovanja"

Oni su se nedavno proslavili brojnim napadima, i to na Soni, PSB, američki Senat i stranice CIA-e te neke gejmerske stranice poput EVE onlajna i Brinka, a sada su poručili ekipi iz Sege da im se jave jer im 'žele pomoći da unište hakere koji su ih napali'.

Nije riječ o promjeni strategije ove grupe, već su njeni članovi veliki ljubitelji Seginog drimkasta pa je, čini se, to jedini razlog zbog kojih žele da pomognu Segi.

Lulz Sekjuriti ove nedjelje izdao je i zanimljivo saopštenje za javnost u kojem objašnjavaju "smisao svog djelovanja".

"Sve to radimo zato što nas zabavlja"

U njemu kažu da su svjesni da ih puno ljudi mrzi zbog toga što svojim hakerisanjem utiču na vlade raznih zemalja koje će zbog njih pooštriti zakone o internetskoj sigurnosti, no da nisu objavili informacije o tome koga su hakovali vjerovatno bi sada posmatrali i iskorišćavali podatke Sonijevih klijenata i ostalih "žrtava".

Biće zanimljivo i dalje pratiti djelovanje Lulz sekjuritija, pogotovo ako ovog puta naprave i neko dobro djelo, tj. otkriju krivce za napad na Segu

Jasno im je da objavljivanje podataka vodi do njihovog iskorišćavanja te da je to što rade loše, no tim kompanijama i korisnicima poručuju: "dobro došli u 2011." i dodaju da sve te svari rade samo zato što ih zabavlja.

Sa svojim "šalama" nastaviće i dalje sve dok ih ne uhapse, jer su vrlo dobro svjesni da je to jedan od mogućih scenarija.

No, trenutno ih za to nije briga jer su svjesni da će svi za njih zaboraviti za tri mjeseca, kada se pojavi neki novi skandal.

Biće zanimljivo i dalje pratiti djelovanje Lulz sekjuritija, pogotovo ako ovog puta naprave i neko dobro djelo, tj. otkriju krivce za napad na Segu mada je jasno da ih neće nikome prijaviti, već će ih kazniti sami što bi moglo dovesti i do hakerskih ratova u kojima bi kao kolateralne žrtve nastradale brojne kompanije i njihovi korisnici.

Bonus video: