Nikšić: Otvorena prva dječija čitaonica

„Za Nikšić, grad duge i bogate kulturne tradicije ovo je Biblioteka koja predstavlja mjesto sa koga će mnogi značajni kulturni djelatnici započeti čitalačku avanturu iz koje če kasnije definisati intelektualne i estetske nadzore, a nemali broj njih će stvoriti djela čiji će značaj u mnogome prevazići prostor njihovog zavičaja“, istakao je Bogdanović
715 pregleda 0 komentar(a)
Dječja biblioteka, Foto: Svetlana Mandić
Dječja biblioteka, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.10.2018. 11:45h

U Nikšiću je, u okviru Dječije biblioteke otvorena dječija čitaonica, prva takve vrste u Crnoj Gori. Čitaonica je opremljena po najsavremenijim standardima a u njoj će biti realizovane i brojne radionice za djecu od šest do deset godina, kao i mališane pomenutog uzrasta sa blažim smetnjama u razvoju. Radno vrijeme čitaonice, u kojoj će moći da boravi 16 mališana, je svakog radnog dana od sedam do 15 časova.

Direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“, Renata Bulajić, kazala je da je vrijednost projekta „Dječija igraonica-čitaonica“ preko 12 hiljada eura i da su im pomoć u realizaciji pružili kako američka organizacija LDS Charities , koja je od prvog dana vjerovala da će isti uspjeti, tako i Ministarstvo kulture, lokalna uprava, kao i brojni donatori.

„Da bi projekat bio kakav jeste puno su nam pomogle dr Snježana Dašić koja se bavi djecom sa smetnjama u razvoju, dr Nada Šakotić sa Filozofskog fakulteta i logoped Irena Vasiljević“, kazala je Bulajić. Prema njenim riječima željeli su da čitaonicom i cjelokupnim projektom apeluju na odrasle da djeci ne oduzimaju igru jer se kroz nju mnogo više nauči, a otvoreni kutak za najmlađe omogućiće im da obogate rječnik i um, ali i da se druže i razvijaju maštu.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, koji je ozvaničio početak rada dječije čitaonice kazao je da se njenim otvaranjem stvaraju bolji uslovi za aktiviranje čitalačke znatiželje kod najmlađih, što predstavlja „dobro promišljenu strategijsku intervenciju za podizanje kulturnog i intelektualnog nivoa zajednice u budućnosti“.

„Za Nikšić, grad duge i bogate kulturne tradicije ovo je Biblioteka koja predstavlja mjesto sa koga će mnogi značajni kulturni djelatnici započeti čitalačku avanturu iz koje če kasnije definisati intelektualne i estetske nadzore, a nemali broj njih će stvoriti djela čiji će značaj u mnogome prevazići prostor njihovog zavičaja“, istakao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima značaj čitaonice su kako novi edukativni programi, tako i sadržaji namijenjeni djeci sa smetnjama u razvoju.

„Posebno važno je to što je biblioteka obezbijedila knjige i specijalizovanu opremu koje će pored postojećeg fonda mališani koristiti i pozajmljivati. Najvažnije se odnosi na pružanje stručne pomoći i podrške u savladavanju i prihvatanju vještina koje djeca korisnici mogu da shvate i primjenjuju kroz igru“, kazao je ministar dodajući da aktivnosti i sadržaji čitaonice mogu imati nemjerljiv značaj u razvoju jezika, govora, logistike, razmišljanja, logike, motoričkih aktivnosti, socijalizacije i posebnih sklonosti.

„Na taj način i komunikacija sa djecom postaje lakša a njihova intelektualna radoznalost mnogo veća. Posebnim programima i pomagalima ovaj vrijedni kolektiv pomoći će djeci da kroz prihvatanje izazova steknu samopouzdanje, pronađu svoje mjesto u grupi i postanu odgovorni i važni članovi male, odnosno velike zajednice“, poručio je Bogdanović.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, istakla je značaj knjiga, koje puno daju a zauzvrat ništa ne traže, ubjeđena da će i pored napretka savremene tehnologije knjiga opstati.

„Da bi se to stvarno desilo neophodno je stvaranje adekvatnih uslova poput ovih koje posjeduje naša čitaonica koja je opremljena po najsavremenijim standardima. Vjerujem da Biblioteka ’Njegoš’ u Nikšiću gradi jednu dobru priču“, kazala je Nikčević.

Ana Pejović, načelnica Odjeljenja za djecu u Biblioteci „Njegoš“, kazala je da će zadatak čitaonice biti, osim da promoviše kulturu čitanja i unaprjeđuje informacionu pismenost, da kroz časove kreativnog pisanja, poetsko–prozne radionice, dramske forme i radionice recitovanja i animacije, podstiče stvaralaštvo i interesovanje za sadržaje kulture.

Galerija

Bonus video: