Trio iz Kine

Zbog odavanja tajni o iPadu 2 završili u zatvoru

Foxconn, iz kojeg su ukradene informacije o novom iPadu, osim po saradnji s najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama, poznat je i po jako lošim uslovima rada.
50 pregleda 0 komentar(a)
iPad2, Foto: News.cnet.com
iPad2, Foto: News.cnet.com
Ažurirano: 16.06.2011. 16:01h

Kompanija Apple razvoj svakog novog proizvoda drži u strogoj tajnosti, a što se dogodi kada informacije o takvim proizvodima procure u javnost najbolje nam pokazuje slučaj iz Kine gdje je troje ljudi završilo u zatvoru zbog 'curenja' tajnim informacijama o novom iPadu.

Iako je ova kompanija iPad 2 predstavila ove godine, njegov je dizajn bio gotov već davno u 2010. godini, što su pokušali iskoristiti u MacTop Electronicsu.

Naime, generalni menadžer ove kompanije koja proizvodi kućišta za iPad potkupio je jednu bivšu radnicu Foxconna (proizvođač dijelova za Apple, ali i za mnoge druge kompanije poput Hewlett-Packarda, Della i Nintenda) koja je zatim stupila u kontakt s jednim tadašnjim radnikom od kojeg je nabavila dimenzije i dizajn novog iPada.

S tim je podacima MacTop htio preduhitriti konkurenciju i prvi predstaviti zaštitna kućišta za iPad 2 koja su se pojavila na tržišta već prije kraja prošle godine, nakon čega su uklonjena iz prodaje.

Istraga je dovela do navedenog trojca koji je osuđen na novčane i zatvorske kazne.

Menadžer MacTopa tako će u zatvoru provesti godinu i po dana, radnik koji je otkrio tajne 14 mjeseci, a posrednica godinu dana.

Foxconn, iz kojeg su ukradene informacije o novom iPadu, osim po saradnji s najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama, poznat je i po jako lošim uslovima rada, lošim plaćama i samoubistvima radnika koji ne mogu izdržati pritisak pod koji ih njihove gazde stavljaju.

Tako oni rade i do 80 sati nedeljno a mjesečna plata – i to nakon nedavnog povećanja, iznosi oko 300 dolara.

Jedan od poznatijih incidenata iz ove kompanije jeste i onaj iz 2009. godine kada je jedan 25-godišnjak počinio samoubistvo nakon što je navodno bio ispitivan oko nestanka prototipa iPhonea.

U Foxconnu nijesu htjeli komentirisati posljednje događaje oko krađe dizajna iPada 2, jer 'ne mogu komentirisati stvari vezane uz unutrašnju sigurnost i presude', no u Wall Street Journalu može se pročitati da su rekli kako su u potpunosti 'posvećeni zaštiti intelektualnih prava svojih klijenata'.

U Appleu uopšte nijesu htjeli komentarisati ovu presudu.

Preporučujemo za Vas