Novi ruski bankomati će detektorima otkrivati lažove

Softver ruskog detektora "obučavan" korišćenjem baze snimaka ruske policije nastalih pri ispitivanju osumnjičenih za koje je utvrđeno da su lagali...
0 komentar(a)
bankomat, detektor laži, Foto: NYT.com
bankomat, detektor laži, Foto: NYT.com
Ažurirano: 15.06.2011. 19:18h

Klijenti najveće i najstarije banke u Rusiji moraće u budućnosti da obrate pažnju da zvuče li nervozno kad požele da obave neku transakciju preko njenih bankomata, prenosi Mikro.

Sberbank Rusija se, prema pisanju medija, sprema da postavi bankomate koji će klijentima postavljati pitanja i analizirati njihove odgovore detektorom laži prije nego što im izdaju novac ili obave neku drugu transakciju.

Za superbankomate PIN je prevaziđena i nedovoljna mjera provjere autentičnosti, tako da prednost imaju trodimenzionalno prepoznavnaje lica dopunjeno prepoznavanjem glasa, uzimanjem otiska prsta i skenerom pasoša. Pošto se ni to nije pokazalo dovoljno bezbjednim, opremaju ih i sistemima koji postavljaju pitanja i provjeravaju odgovore analiziranjem glasa ne bi li otkrili da li klijent laže.

Njujork Tajms navodi da je softver ruskog detektora "obučavan" korišćenjem baze snimaka ruske policije nastalih pri ispitivanju osumnjičenih za koje je utvrđeno da su lagali i na osnovu toga nervozu i emocionalno uzuđenje označava kao sumnjivo ponašanje.

Glavna namjena sistema je da se preko bankomata omogući šira ponuda bankarskih proizvoda i usluga kakve bi danas bile nemoguće ukoliko bi se za provjeru autentičnosti klijenta koristio samo PIN. U konkretnom slučaju to je prije svega uzimanje kredita i postavljanje zahtjeva za izdavanje kreditne kartice. Zato neka od pitanja glase: Da li ste zaposleni? Jeste li već zaduženi po nekom osnovu?

Protitip ovog bankomata izložen je u laboratoriji budućnosti ove banke ali još nije objavljeno kad će početi da se koriste.

Sberbanka nije jedina koja nastoji da i ovakvim provjerama dodatno automatizuje svoje poslovanje. Dojče banka i Sitigrup takođe eksperimentišu u nekim svojim filijalama sa interaktivnim ekranima i terminalima osjetljivim na dodir, poput Microsoftovog stola koji prepoznaje dokumente koji se stave na njega.

Tehnološki potpredsjednik Sberbanke, Viktor Orlovski, kaže da oni ne narušavaju privatnost klijenta, niti mu se uvlače u mozak.

"Mi se ne miješamo u njegov privatni život, već samo pokušavamo da utvrdimo da li nam govori istinu i ja tu ne vidim nikakav razlog za uzbunu“, izjavio je za novine.

Bonus video: