Studentski projekat: Elektronski turistički vodič za mobilne platforme

Projekat „Mobilne aplikacije u turizmu“ nastao je nakon analize postojećih načina informisanja...
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 18:29h

Kako da turisti i drugi posjetioci dođu do najrazličitijih informacija o Crnoj Gori pomoću samo jednog klika? Studenti Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran, imaju rješenje.

Nađa Žarić, Nedjeljko Lompar, Filip Marković i Denis Memić su na nedavnom konkursu “10 za 10”, za izbor 10 najboljih studentskih radova u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), koji Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) raspisuje već dvije godine, nagrađeni za projekat “Mobilne aplikacije u turizmu”.

Vođeni time da je za dobre rezultate u turizmu važan efikasan i brz način informisanja, te razmjena informacija na relaciji turista-zemlja domaćin, željeli su da kreiraju sistem koji bi na neki način predstavljao novo i drugačije „sredstvo javnog informisanja“.

Projekat „Mobilne aplikacije u turizmu“ nastao je nakon analize postojećih načina informisanja, odnosno info-sistema koji su danas dostupni turistima u Crnoj Gori, a među kojima su različiti info-punktovi, Montenegro Call centar, portal www.montenegro.travel...

Neophodno postavljanje "vrućih tačaka"

"Mobilne aplikacije u turizmu“ predstavljaju mobilni elektronski vodič koji, kada se jednom preuzme, ostaje u telefonu i funkcioniše na isti način kao i matične funkcije telefona korisnika. Da bi preuzimanje bilo omogućeno, neophodno je postavljanje takozvanih HotSpot uređaja na različitim lokacijama u gradovima.

U pitanju su uređaji koji, u zavisnosti od realizacije, objašnjava Nađa Žarić, jedna od studenata, članova nagrađenog tima, mogu da šalju Bluetooth ili Wi-Fi signale. Taj uređaj automatski detektuje korisnika sa aktivnim Bluetoothom ili uređajem koji podržava i na kojem je uključen Wi-Fi (na udaljenosti do 90 metara) i šalje mu zahtjev za prijem aplikacije.

HotSpot uređaje je potrebno instalirati na lokacijama kao što su aerodromi, autobuske i željezničke stanice, prometne pješačke zone, te druga mjesta koja su od značaja za turiste: muzeji, galerije, značajni trgovi, parkovi, sportski objekti...

Prema planu projekta, HotSpot uređaje je potrebno instalirati na lokacijama kao što su aerodromi, autobuske i željezničke stanice, prometne pješačke zone, te druga mjesta koja su od značaja za turiste: muzeji, galerije, značajni trgovi, parkovi, sportski objekti...

Autori navode da je korišćenjem tih tehnologija preuzimanje kao i korišćenje aplikacije u potpunosti besplatno za krajnjeg korisnika, o čemu je on i informisan prilikom slanja zahtjeva za prijem.

Što se aplikacije tiče, ona je, kako kažu autori, zamišljena da funkcioniše kroz sistem menija i podmenija, tako da glavne kategorije čine crnogorske regije – sjever, centralni dio i jug, slijede gradovi, te sadržaji, odnosno usluge i servisi: zabava, kupovina, istorijski podaci, dešavanja, vremenska prognoza, stanje na putevima...

Nađa Žarić napominje da je projektom predviđena i izrada web portala putem kojeg bi instalacija aplikacije bila dostupna i za korišćenje na laptop računarima.

Sistem dostupan non-stop

Sistem, navode autori, obezbjeđuje stalnu komunikaciju sa korisnikom.

„Korisnik je u mogućnosti da se u bilo kojem momentu, 24 sata, sedam dana u nedjelji, obrati sistemu za informaciju više, pitanje ili pomoć. Komunikacije se, kao i preuzimanje aplikacije, odvija preko Bluetooth ili Wi-Fi mreže. U slučaju da ne postoji takva vrsta veze, korisnik sa sistemom može da komunicira putem SMS-a, GPRS ili 3G kanala“, navodi Žarićeva.

Sa državnom bežičnom mrežom cijena 350.000, sa BlueToothom do 800.000 eura

Budžet potreban za realizaciju jednog takvog projekta iznosi oko 800.000 eura, ako bi bila realizovana Bluetooth pokrivenost teritorije Crne Gore.

projekat je od „izuzetnog značaja za razvoj turizma, Crnu Goru uopšte i njen ugled u svijetu, zbog čega bi dijelom trebalo da se finansira iz državnog budžeta

Prema njihovom mišljenju, projekat je od „izuzetnog značaja za razvoj turizma, Crnu Goru uopšte i njen ugled u svijetu, zbog čega bi dijelom trebalo da se finansira iz državnog budžeta, a dijelom od turističkih organizacija i udruženja, te svih onih koji direktno učestvuju u dobiti od turističke ponude Crne Gore.

Autori navode da nisu zanemarljivi prihodi koji bi, kako predviđa projekat, mogli biti ostvareni kroz marketinške kampanje za klijente, odnosno hotele, restorane, muzeje i druge kulturno-istorijske institucije i druge koji bi našli interes da budu zastupljeni kroz različite vidove reklama. Klijenti se mogu reklamirati kroz samu aplikaciju, ili posebno osmišljene aktivnosti, akcije i kampanje.

Određeni servisi bili bi naplaćivani, ali tek nakon promotivnog perioda

Osim toga, zarada je moguća i kroz naplatu određenih servisa, koji su zasnovani na SMS, GPRS i drugoj vrsti naplate usluga kroz mrežu mobilnih operatera.

“Početna ulaganja u projekat „Mobilne aplikacije u turizmu“ nisu mala, ali su realno isplativa, dijelom kroz ostvarivanje prihoda, a dijelom kroz vrijednost koju svaki grad ponaosob kao i cijela država dobija kreiranjem svog pozitivnog imidža, kao i dobijanjem DataBase Management sistema“, obrazlažu autori cijenu realizacije projekta.

Svi servisi i usluge, navode autori, trebalo bi da u početnom periodu od recimo godinu budu besplatni, kako bi korisnici navikli na sistem. A korisnici nisu samo turisti, već i građani Crne Gore, jer sistem bi sadržao informacije koje su svakodnevno neophodne svakom od nas, navode oni.

Galerija

Bonus video: