Pogledajte providni avion koji će se napajati toplotom putnika

Revolucionarno - toplina tijela putnika će napajati djelove aviona
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 10:43h

A sada nešto potpuno drugačije, rekli bi Pajtonovci. U avio industriji dolazi novo vrijeme kada neće biti važno sjedite li pored prozora ili ne. Novi Airbusov koncept znači avion čija je cijela kabina providna, sa hologramskim ekranima za najmlađe.

Ipak, malo treba pričekati, jer novo čudo od aviona u najboljem slučaju poleće na zvaničnoj liniji 2050. godine.

Kompanija je na svom novom sajtu zapravo predstavila inženjerske ideje i vizije budućeg razvoja koji će iz temelja promijeniti iskustvo putničkog leta.

Za početak, ukida se podjela na prvu, biznis i ekonomsku klasu, koju će zamijeniti takozvane personalizovane zone, spremen da putniku omoguće opuštanje, interaktivnost i radni prostor.

Putnici će u interaktivnoj zoni moći da se druže za barsim šankom, ukoliko naravno ne odaberu zonu za opuštanje.

"Naše istraživanje u kojem je u anketi učetvovalo više od 10.000 ljudi, pokazalo je kako će putnici 2050. godine željeti jedinstven osjećaj putovanja dok će istovremeno voditi računa o prirodnoj sredini", kaže Airbusov glavni inženjer Čarls Čampion.

Zato je koncept novog aviona takav da emituje vrlo malo ugljen- dioksida.

Revolucionarno - toplina tijela putnika će napajati djelove aviona.

Centralna upravljačka jedinica svakog aviona biće 'nervna mreža' nastala prema ljudskom nervnom sistemu. Planira se još mnogo toga, treba samo sačekati još četrdesetak godina...

Bonus video: