Google logo posvećen Les Polu dobio stalno mjesto na internetu

Čuvena grafička rješenja obično stoje izložena 24 sata, a potom se sele u arhivu. Ovo je postalo toliko popularno da je Google odlučio da ga zadrži još jedan dan, pa još jedan...
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 19:44h

Svi koji su prošlog četvrtka otvarali Google, primijetio je da su šarena slova riječi Google, iznad polja za unos, zamijenjena djelovima i žicama električne gitare, koji asociraju na ovu riječ i, što je naljepše od svega, na tim žicama se moglo svirati, pa čak i snimiti odsvirano.

Bilo je to jedno u nizu duhovitih poigravanja sa logotipom Google pretraživača, kojim kompanija obilježava neki značajan događaj, pojavu, ličnost... vezanu za aktuelni datum.

Tog dana, 9. juna, Google je svojim duhovitim interaktivnim rješenjem obilježio 96. rođendan legendarnog džez gitariste, kompozitora, inovatora i popularizatora električne gitare, Lestera Vilijama Polfusa, poznatijeg kao Les Pol, koji je preminuo u avgustu 2009.

Sada već čuvena grafička rješenja zvana doodle obično stoje izložena 24 sata, a potom se sele u arhivu. Međutim, ovaj je, za razliku od drugih, postao toliko popularan da je Google odlučio da ga zadrži još jedan dan, tako da su mnogi i u petak 10. juna mogli da se okušaju u sviranju i snime neku zanimljivu melodiju na ovoj rudimentarnoj gitari.

Prema nekim procjenama, samo u četvrtak je na sviranje na ovoj gitari potrošeno preko 5,3 miliona sati! Ovo je čak pola miliona potrošenih sati više od prethodnog rekordera, prvog interaktivnog doodlea kojim je u maju prošle godine obilježeno 30 godina od nastanka popularne kompjuterske igrice Pakman, koji je posjetiocima omogućavao da je igraju.

Dan kasnije, u subotu 11. juna, Google je na Twitteru objavio da će ova virtuelna gitara ostati na raspolaganju za stalno, jer je dobila svoje trajno mjesto na svjetskoj mreži, koje se nalazi ovdje.

Broj onih koji su se okušali u sviranju sve je veći, a puno njih je svoje izvođačke majstorije postavilo svima na uvid.

Bonus video: