LJUTI NA VLADU

U Turskoj uhapšena 32 člana hakerske grupe "Anonimusi"

Turska planira da uvede u avgustu novi sistem filtriranja sadržaja na Internetu koji će od korisnika unaprijed zahtjevati da se prijave za određene vrste sajtova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 17:14h

Turska policija uhapsila je 32 člana hakerske grupe "Anonimusi" zbog planiranja napada na više web sajtova, među kojima i stranice španske policije, javila je danas turska agencija Anadolija.

Osam od 32 sajber aktivista uhapšenih u nedjelju su maloljetnici, navodi agencija.

Akcija hapšenja izvedena je poslije prigovora Turske uprave za telekomunikacije, čiji je sajt oboren u četvrtak kao dio protesta "Anonimusa" zbog, kako tvrde, vladine cenzure Interneta, javio je Rojters.

Turska planira da uvede u avgustu novi sistem filtriranja sadržaja na Internetu koji će od korisnika unaprijed zahtjevati da se prijave za određene vrste sajtova.

"Anonimusi", koji su dosad napadali mnoge web sajtove, uključujući sajt Amazona i Masterkarda, uz obrazloženje da se bore za Internet slobodu, tvrde da će novi sistem omogućiti čuvanje podataka o on-line aktivnostima korisnika.

Policijska operacija u Turskoj uslijedila je za hapšenjem trojice članova "Anonimusa" u petak u Španiji, pod sumnjom da su organizovali hakerske napade na sajtove kompanije Sony, banaka i vlada.

"Anonimusi" su potvrdili da su oborili sajt španske policije na nekoliko sati u subotu, u znak osvete zbog hapšenja njihovih članova u Španiji.

Ta hakerska grupa objavila je na svom web sajtu da je hapšenja nisu ostavila bez vođe, zato što nemaju centralizovano rukovodstvo.

Preporučujemo za Vas