Španska policija uhapsila hakere koji su napali Sony

Španska policija uhapsila je trojicu pripadnika grupe "Anonymous" zbog sumnji da su učestvovali u hakerskim napadima na mrežu "PlayStation", vlade i banke, prenosi Rojter.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 16:13h

Iz policije su kazali da su optuženi, uhapšeni u Almeriji, Barseloni i Alikanteu, koordinisali hakerske napade sa servera postavljenog u kući u Gijonu na sjeveru Španije.

Španska policija tvrdi da su trojica uhapšenih bili umiješani u nedavne napade na Sonijevu PlayStation mrežu, kao i za napade na španske banke BBVA i Bankia, i na italijanski Enel.

Članovi grupe "Anonimus" , poznati po nošenju maski iz popularnog stripa i filma "V for Vendetta", hakovali su i web stranice vlada Egipta, Alžira, Libije, Irana, Čilea, Kolumbije i Novog Zelanda.

"Organizovani su kao nezavisne ćelije i prave hiljade simultanih napada koristeći "zombi" kompjutere (kompjuteri nad kojim su preuzeli kontrolu nekom vrstom virusa) širom svijeta. Čak ih i NATO smatra prijetnjom", navodi se u policijskom izvještaju.

"Oni su sposobni da sruše čitav administrativni sistem jedne države", upozorila je španska policija.

Ovo je prvo hapšenje članova grupe "Anonimus" u Španiji.

Policija nije odbacila mogućnost novih hapšenja.

Anonimus: Akcije imaju za cilj odbranu slobode

Kao odgovor na nedavni izvještaj NATO-a u kojem se osuđuje grupa Anonimus, „haktivistička“ grupa objavila je javni odgovor u kojem upozorava globalnu organizaciju da je ne izaziva.

Budući da je nazvao grupu „prijetnjom po vladu i narod“, Anonimusi su istakli da njihove akcije imaju za cilj odbranu slobode i da ih se NATO ne pribojava zato što su prijetnja za vladu i narod, već prijetnja uspostavljenoj hijerarhiji.

Sporni izvještaj koji je NATO objavio prošlog mjeseca upozorava druge članice na sve veću prijetnju od „haktivizma“ ili sajber-napada iz političkih razloga. Pritom je Anonimus izdvojen i opisane su njihove akcije, uključujući DOS napade protiv MasterCard-a, Vise, PayPal-a, Amazona i drugih koji su prekinuli saradnju s Vikiliksom.

"Ne izazivajte previše"

Primijetivši da je Anonimus postao sofisticiraniji, NATO je upozorio da bi se mogli dokopati povjerljivih vladinih, vojnih i korporativnih podataka i istakao kako će svi članovi biti izvedeni pred sud.

U svom odgovoru Anonimus je naveo kako ne ugrožava nikoga svojim djelovanjem. Ali je jasno dao do znanja šta misli o izvještaju.

„Nemojte napraviti grešku da nas izazivate. Nemojte pogrešiti time što mislite da možete odrubiti glavu zmiji koja nema glave. Ako odsječete jednu Hidrinu glavu, deset novih će izrasti na njenom mjestu“, upozorio je Anonimus.

Bonus video: