Velik test interneta prošao bez većih problema

Kada je Facebook dobio IPv6 adrese oko pola sata prije ponoći (po Griniču), bio je nedostupan u prvih nekoliko minuta, ali je sve bilo u redu pola sata kasnije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 08:23h

Svjetski dan internet protokola verzije 6 (IPv6), prema prvim informacijama, prošao je bez većih problema.

Za Google, Facebook, Yahoo, velike kompanije koje su se našle među učesnicima u velikom testu globalne mreže 8. juna, taj dan je bio uspješan.

Ars Technica izvještava da su te kompanije u prvim satima testa uočile određene probleme, koji su riješeni brzo.

Kada je Facebook dobio IPv6 adrese oko pola sata prije ponoći (po Griniču), bio je nedostupan u prvih nekoliko minuta, ali je sve bilo u redu pola sata kasnije.

Facebook je imao više od milion posjetilaca koji su servisu pristupili preko IPv6 protokola, ali nije bili osjetno povečanje broja korisnika koji su tog dana tražili pomoć u centrima za podršku korisnicima.

Cilj Dana testiranja interneta je bio da testiranje novog komunikacionog sistema za internet, za koji kompjuterski stručnjaci kažu da je potreban jer se sve više uređaja priključuje on-line, a web brzo ostaje bez tzv. internet adresa.

Sistem adresiranja koji se sada koristi zasnovan je na Interent protokolu verzije 4 (IPv4), koji obezbeđuje "samo" 4,3 milijarde internet adresa.

Uvođenjem IPv6 protokola, taj broj adresa biće dramatično povećan, jer obezbjeđuje 2128, odnosno oko 1040 različitih adresa. 2128 je toliko da ako bi se sve adrese ravnomjerno rasporedile po površini cijele zemaljske kugle, postojale bi 1,24 adrese na svakom kvadratnom metru.

Protekli test je važna prekretnica, jer je razvoj IPv6 ključan za kontinuirani rast interneta.

U testu je učestvovalo više od 400 organizacija širom svijeta. Pridružile su se kompanije koje pružaju usluge pristupa internetu, kao i Evropska komisija i web sajtovi vlade Sjedinjenih Država.

Kina je tranziciju na IPv6 shvatila ozbiljno, pa je još tokom Olimpijskih igara u Pekingu, 2008. demonstrirala IPv6 infrastrukturu.Osim što imaju veliku želju za razvoj interneta, Kinezi imaju i velik broj stanovnika: milijardu i 200 miliona ljudi - što nije daleko od ukupnog broja IPv4 adresa.

Bonus video: