Prvi voz koji koristi energiju Sunca

Prvi putnički "zeleni voz" u Evropi je prešao put od Antverpena do granice sa Holandijom, koristeći solarnu energiju.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 20:25h

Međunarodni voz velike brzine koji povezuje Pariz i Amsterdam postaće prvi voz u Evropi koji će na jednoj svojoj dionici koristiti struju dobijenu iz solarnih panela, instaliranih na tunelu nad tom prugom, prenijela je agencija AFP.

Rukovodioci projekta izjavili su da će taj tunel u Antverpenu, na sjeveru Belgije, dug 3,6 kilometara i vrijedan 15,6 miliona eura, biti pokriven sa 16.000 solarnih panela površine 50.000 kvadratnih metara, odnosno kao osam fudbalskih stadiona.

Struja će napajati infrastrukturu na toj pruzi, osvjetljenje, signale i služiće za potrebe u samom vozu, a takođe će biti isporučivana i Antverpenu.

Paneli, koje gradi belgijska kompanija za solarnu energiju "Enfiniti", proizvodiće 3.300 megavat-časova struje godišnje, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji u približno 950 porodica.

Procjenjuje se da će ti paneli smanjiti emisija ugljen-dioksida za 47,3 miliona kilograma.

"Korišćenjem električne struje, proizvedene na licu mesta, eliminišemo gubitke energije i transportne troškove", rekao je direktor kompanije "Enfiniti" Stiven de Tolenaere.

Kompanija se nada da će joj taj projekat omogućiti da razvije nove instalacije u SAD i drugim djelovima svijeta, ukazujući da su železnički hangari idealna mjesta za takve instalacije u budućnosti.

Mogućnost primjene ovakve tehnologije se razmatra u SAD na brzoj pruzi Tuson-Feniks u Arizoni.

U Italiji EU finansira postavljanje solarnih panela na krovove vozova koji obezbjeđuju električnu struju za klimatizaciju vagona, dok Francuska takođe razmatra mogućnost uvođenja te tehnologije radi korišćenja struje za osvetljenje i klimatizaciju voza u regionu Poato-Šarent.

Bonus video: