Obavještenje o kašnjenju, wireless, data displej: Moderan javni prevoz u Podgorici?

Za projekat "Uhvati autobus", autori su nagrađeni na konkursu “10 za 10”
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 15:05h

Podatak da sredstva javnog prevoza na području Podgorice koristi tek 18 odsto populacije, dok ostalih 82 odsto putuje svojim vozilima, studente podgoričkog Elektrotehničkog fakulteta, Milijanu Radulović i Dušana Pejakovića, nije odvratio od, kako kažu, ambiciozne ideje – projekta “Uhvati autobus”.

Za taj projekat, oni su nagrađeni na konkursu “10 za 10”, kojeg Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije organizuje već dvije godine, i čiji je cilj izbor 10 najboljih studentskih rješenja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT).

Ideja projekta “Uhvati autobus” je da stajanje na stanicama, i neizvjesnost kada će se, gdje i koji autobus pojaviti, zamijeni jedan sistem u kojem će putnici na stajalištima putem elektronskih tabli dobijati obavještenja o tome za koliko vremena da očekuju autobus za određenu lokaciju.

Projektom su, navode autori, obuhvaćeni i gradski i međugradski saobraćaj

Ideja nije nova, makar ne za strana tržišta. Milijana Radulović, jedan od autora projekta, napominje da je, i prije raspisivanja konkursa “10 za 10” razmišljala o toj ideji.

“Kad pođete u inostranstvo i kad vidite kako funkcioniše njihov sistem javnog prevoza, onda pomislite kako bi bilo lijepo da tako nešto imate i u svojoj zemlji. Ako znamo da je mobilnost osnovna karakteristika savremenog svijeta, gdje se ljudi, roba i informacije kreću sve većim brzinama, onda vam bezuspješno pozivanje broja koji je non-stop zauzet u trenutku kad vam se žuri da stignete do neke destinacije oduzima dragocjeno vrijeme”, objašnjava Radulović.

Podgorica - poslovno čvorište i univerzitetski centar

Projektom su, navode autori, obuhvaćeni i gradski i međugradski saobraćaj.

Na taj način se očekuje da autobusi do odredišta stignu sigurno i na vrijeme

“To je veoma bitno, budući da je Crna Gora mala zemlja, Podgorica je poslovno čvorište i univerzitetski centar i mnogo ljudi iz ostalih gradova svakodnevno fluktuira između glavnog grada i rodnog mjesta. Crna Gora je i turistička destinacija, pa je i domaćim i inostranim turistima na taj način olakšan pristup javnom prevozu.

Pogotovo što do jednog dijela Crnogorskog primorja nema željezničke, već isključivo autobuske povezanosti. Što se tiče međunarodnog saobraćaja, mi to našim projektom nismo predvidjeli, ali sve sugestije su dobrodošle”, kazala je Radulović.

Projekat “Uhvati autobus” je, prema njenim riječima, usklađen sa onim što je resorno ministarstvo predvidjelo Strateškim razvojem saobraćajnog sistema u Crnoj Gori. Projekat se zasniva na Globalnom sistemu za pozicioniranje (GPS) sa praćenjem kretanja vozila.

Na taj način se očekuje da autobusi do odredišta stignu sigurno i na vrijeme. Nadgledanje autobusa se obavlja iz Operativno-kontrolnog centra koji putem bežične komunikacione mreže dobija podatke o poziciji vozila i pomoću map matching metode procjenjuje vrijeme dolaska na određeno stajalište i obrađene informacije prosljeđuje krajnjim korisnicima.

Adekvatna tehnologija na stajalištima

Autori projekta su, u cilju pouzdanog informisanja putnika, predvidjeli korišćenje RTPI (Real time passenger information), odnosno PIDS (Passenger information display system) sistema.

Autobuska stajališta treba opremiti adekvatnom tehnologijom u vidu Data displeja, koji će putnicima koji čekaju pružati ažurirane informacije kada će vozilo stići i da li ima odstupanja od reda vožnje.

Osim vizuelnih, navodi Radulović, table mogu sadržati i zvučne poruke, koje se aktiviraju pritiskom posebnog dugmeta. Ta vrsta pružanja informacija veoma je korisna za lica sa posebnim potrebama.

Autori projekta nisu zaboravili i značaj koji u svakodnevici imaju SMS poruke i upotreba Interneta, pa su predvidjeli i mogućnost informisanja putnika tim kanalima komunikacije.

“To bi se realizovalo vrlo jednostavno, korisnik pošalje SMS poruku sa određenim kodom (autobuskog stajališta) i poslije nekoliko sekundi dobije povratnu poruku koja sadrži informacije koje je korisnik zatražio“, objašnjava Radulović.

Zabavnija putovanja

Studenti ETF-a predviđaju da bi primjena ovih ICT rješenja putovanja učinila zabavnijim i ugodnijim. U svom radu, oni su predvidjeli i mogućnost da putnici svoje putovanje provedu on-line na Internetu, čitajući e-mailove, koristeći se Facebookom…, i sve to bez nadoknade, koristeći besplatni Wireless sistem u autobusu.

Projekat je osmišljen, stigle su i prve nagrade, ali ponuda za njegovu realizaciju još nema

“Iako smo ga stavili na treće mjesto, ne znači da je manje značajan i sistem za naplatu karata sa kontrolom putnika. Zasnovan je na korišćenju SMART kartica za naplatu, koje podrazumijevaju jedinstveni – integrisani sistem naplate, bez obzira koji vid javnog prevoza da koristite, autobuski ili željeznički.

Realizuju se u vidu plastičnih kartica kao kontaktne i beskontaktne, ali smo se u ovom projektu odlučili za beskontaktne kao trenutni hit u svijetu”, kaže Radulović.

Od realizacije projekta “Uhvati autobus”, navode autori, najveću koristi bi imali putnici, te preduzeća koja se bave uslugom javnog prevoza.

Projekat je osmišljen, stigle su i prve nagrade, ali ponuda za njegovu realizaciju još nema.

“Stvarno ne znam zašto nas još niko nije zvao?! Šalim se, naravno. Za projekat je neophodna finansijska podrška, i mislimo da je najbolje da ideju podrži Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, te Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Podgorica.

Očekujemo da bi pilot projekat mogao da bude realizovan za nekih tri mjeseca”, kaže Radulović.

"Možemo da pokrenemo modernizaciju prevoza"

Autori procjenjuju da bi opremanje Operativno-kontrolnog centra, jednog autobusa i postavljanje LED displeja na pet autobuskih stajališta, izrada 1.000 SMART kartica, koštala oko 40.000 eura.

“Istraživanja pokazuju da se sredstvima javnog prevoza na području glavnog grada obavi samo 18 odsto putovanja"

Ako bi sistem doprinio da više građana koristi usluge javnog prevoza, tada bi, očekuju autori, moguća bila i sniženja cijena karata, koje u gradskom prevozu koštaju 0,80 eura.

“Istraživanja pokazuju da se sredstvima javnog prevoza na području glavnog grada obavi samo 18 odsto putovanja, dok 82 odsto populacije putuje svojim vozilima. Ideja jeste ambiciozna, i svjesni smo da ne možemo preko noći postati visoko razvijena zemlja u oblasti transporta, ali možemo barem da pokrenemo modernizaciju javnog prevoza”, navode autori.

Bonus video: