Spejs šatl Endivor sletio na Zemlju

Svemirski šatl Endivor sa šest astronauta vratio se na Zemlju, okončavši tako svoj posljednji let, poslije kojeg će biti poslat u muzej.
64 pregleda 0 komentar(a)
Spejs šatl, Foto: Www.guardian.co.uk
Spejs šatl, Foto: Www.guardian.co.uk
Ažurirano: 01.06.2011. 08:52h

Svemirski šatl Endivor sa šest astronauta vratio se na Zemlju, okončavši tako svoj posljednji let, poslije kojeg će biti poslat u muzej.Slijetanju šatla u svemirskom centru u Kejp Kanaveralu na Floridi prisustvovalo je više stotina posmatrača.Nekoliko sati ranije na pistu je dovezen svemirski šatl Atlantis, čiji će let, planiran za jul, biti posljednji u okviru Nasinog 30-ogodišnjeg programa.Šatl se u noći između nedjelje i ponedeljka odvojio od Međunarodne svemirske stanice, na koju je instalirao opremu, između ostalog i dvije milijarde dolara vrijedan detektor kosmičkih zraka.Endivorov let je trajao 16 dana i njime je okončana uloga Nase u izgradnji međunarodne svemirske stanice.Endaver je peti i posljednji svemirski šatl NASA.

On je 1992. godine zamijenio u misijama Čelindžer, koji je izgorio prilikom lansiranja 1986. godine.Endivor je, prema zvaničnim statistikama, imao 25 letova i preletio više od 180 miliona kilometara, a u svemiru je proveo 299 dana, obletivši 4.762 orbite oko Zemlje, dok je ukupno bilo 170 članova posade.

Bonus video: