AVION NA STRUJU

Erbasov električni avion “eGenius” izveo prvi let

Ukoliko bi se preračunala potrošnja energije ovog aviona ispada da, ukoliko bi trošila konvencionalni kerozin, na 100 kilometara bi trošila svega 0,6 litara !
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 13:06h

Na aerodromu Mindelhajm u Njemačkoj prvi put juče je poletio avion pod nazivom “eGenius”, letjelica na električni pogon čiji razvoj sponzoriše Erbas. Cilj dvadesetominutnog leta bio je provjera kvaliteta upravljanja i samog pogonskog sistema.

“eGenius” ima električni pogon koji dostiže nivo snage do 60kW. Na probnim letovima koji slijede na provjeri će biti performanse letjelice i pouzdanost samog električnog pogona.Raspon krila ovog neobičnog avina je 17 metara, težina 850 kg, a sa pilotom i kopilotom njegov domet iznosi oko 400 km. Brzina “eGenius”-a je 235 km na čas. Ukoliko bi se preračunala potrošnja energije ovog aviona ispada da, ukoliko bi trošila konvencionalni kerozin, na 100 kilometara bi trošila svega 0,6 l. 

Osmišljen u Institutu za dizajn aviona Univerziteta u Štutgartu, projekat “eGenius” je podržan od strane Erbasa u sklopu kampanje za smanjenje emisije štetnih gasova i razvijanje zelenije avio-industrije. Erbas ispituje mogućnosti električne energije kao dugoročnog alternativnog izvora i podaci koji budu dobijeni pri praktičnim testovima i tokom probnih letova biće analizirani od strane Erbasovih timova za projekte budućnosti oformljenih za razvijanje novih tehnologija i mogućnosti.

Erbas blisko sarađuje sa mnogim univerzitetima i istraživačkim institutima i snažno podržava različita istraživanja u oblasti razvoja novih tehnoloških projekata. Pored praćenja razvoja tehnologije električnog pogona, Erbas takođe razvija tehnologiju gorivih ćelija kao alternativni izvor energije, kao i implementaciju tehnologije bio-goriva.