eBay i PayPal tuže kompaniju Google za krađu poslovne tajne

Mobilni telefon se posmatra kao digitalni novčanik budućnosti, pa ne čudi što mnogi žele da iskoriste svoju priliku kroz realizaciju projekat mobilnog plaćanja.
0 komentar(a)
Google, Foto: Reuters
Google, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2011. 12:12h

Samo što je Google predstavio svoje planove o sistemu mobilnog plaćanja, eBay i najpoznatiji sistem on-line plaćanja PayPal, tužili su tu kompaniju, i njihova dva rukovodioca, za krađu poslovnih tajni.

Dva rukovodioca, Osama Bedier i Stefani Tilenius, nekada su u PayPalu vodili projekat za mobilno plaćanje.

Mobilni telefon se posmatra kao digitalni novčanik budućnosti, pa ne čudi što mnogi žele da iskoriste svoju priliku kroz realizaciju projekat mobilnog plaćanja.

Sve veći broj kompanija koje žele da preuzmu dio kolača onoga što se opisuje kao posao vrijedan trilione dolara, od onih koje se bave tradicionalnim finansijama, do onih koje u Silicijumskoj dolini kroz različite tehnološke novotarije čine naše živote bogatijima.

Bedier je, navodi eBay u tužbi protiv Googlea, radio devet godina na PayPalu, gdje je donedavno bio odgovoran za mobilne uređaje, razvoj platformi, nove proizvode. U toj ulozi, on je bio upoznat sa strategijama i planovima daljeg razvoja PayPal servisa, pa je tako bio u toku i razvoja platforme za mobilno plaćanje, koja je smatrana za poslovnu tajnu.

U kompaniji Google je od 24. januara. eBay optužuje Bediera da je u toku svog rada u Googleu otuđio poslovne tajne PayPala.

U eBayu navode da je Bedier, samo nekoliko dana prije odlaska u Google, kopirao strategiju PayPal mobilnog servisa plaćanja na svoj računar.

Osim toga, navodi se u tužbi eBaya, u periodu od 2008. do 2011, Google i PayPal su vodili pregovore oko uvođenja PayPal sistema plaćanja za kupovinu mobilnih aplikacija u Andorid marketu. Bedier je u tom periodu vodio pregovore sa Googleom.

Stefani Tilanius je u kompaniji eBay bila zaposlena od 2001. do oktobra 2009, nakon čega je bila savjetnica u kompaniji, do marta, 2010. U Google se zaposlila u februaru, 2010, kao potpredsjednica odjela za e-commerce. U više navrata je vrbovala Bediera, te je optužena da ga je zaposlila u Google i na taj način ugrozila ugovore sa eBayom.

Google i PayPal su u nedavnoj prošlosti vodili bitku na tržištu on-line plaćanaj putem računara, nakon što je Google predstavio servis Google Checkout 2006. No, taj je proizvod imao minimalan uticaj na dominantnu poziciju PalPala na tržištu sistema on-line plaćanja.

Bonus video: