Zelena energija može zadovoljiti 80% svjetskih potreba

Obnovljivi izvori energije poput solarne energije, vjetra ili vode mogu zadovoljiti skoro 80 posto svjetskih potreba do 2050., navodi se u izvještaju UN koji su prihvatile zemlje članice UN-a, prenosi Beta.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 13:19h

UN-ova međunarodna komisija za klimatske promjene upozorila je vlade da moraju uložiti dodatne napore u sprovođenju politike koja integriše obnovljive izvore u postojeće energetske mreže i promoviše njihovu korist u smanjenju zagađenja.

Studija uglavnom odgovara nacrtu koji su izradili naučnica, ali ekološka grupa Grinpis tvrdi da su neki zaključci razvodnjeni nakon protivljenja važne članice OPEC-a Saudijske Arabije i Brazila.

Izvještaj UN-ove međunarodne komisije za klimatske promjene takođe je navelo da bi prelaz na čistije energente pomogao smanjivanju emisije štetnih gasova koji su glavni krici za klimatske promjene uključujući hranu, sušu, toplotne udare i porast nivoa mora.

"Skoro 80 posto svjetske energije moglo bi se dobijati iz obnovljivih izvora do 2050. ako ga bude pratila dobra politika", navodi se u izjavi objavljenoj nakon što su delegati vlada odobrili vanredni izvještaj na razgovorima u Abu Dabiju.

"Ovo će biti standardna knjiga za obnovljive izvore", kaže Sven Teske iz Grinpisa, jedan od autora. On je kazao kako je uglavnom zadovoljan izvještajem iako su u ovom sažetijem izdanju neki dijelovi ublaženi, kao na primjer dio onog ranijeg izvještaja gdje se kaže da su obnovljivi izvori energije često jeftiniji.

U 2008. proizvodnja iz obnovljivih izvora energije predstavljala je oko 12,9 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Pregled 164 scenarija za prelaz na obnovljive izvore pokazuje da bi mogli doći do kumulativnog smanjenja emisije ugljen dioksida od 220-560 milijardi tona od 2010. do 2050.

Bonus video: