Podgorička URA traži zabranu gradnje stanova za tržište: Formirati Centralni gradski park

Predsjednik odborničkog kluba "Podgorička URA – Pravo na grad!" Luka Rakčević, ukazao je da bi "bilo kakva dalja stambena ili poslovna gradnja, na tom prostoru, podrazumijevala trajno i bespovratno uništenje najljepšeg dijela naše Podgorice"
206 pregleda 44 komentar(a)
Centralni gradski park, Foto: Građanski pokret URA
Centralni gradski park, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 20.09.2018. 06:46h

Podgorički odbor Građanskog pokreta URA predao je Skupštini Glavnog grada Predlog odluke o zabrani stambene i poslovne gradnje na prostoru Njegoševog parka i Kasarne "Morača", kojom se stvaraju preduslovi za formiranje Centralnog gradskog parka, na tom prostoru.

Centralni gradski park bi, navodi podgorička URA u predlogu odluke, obuhvatao bi površinu veću od 180.000 kvadratnih metara, a u njemu bi bilo moguće graditi samo objekte kulturnog, obrazovnog, sportskog i rekreativnog tipa, uključujući i lokalne objekte javnog interesa (puteve, trotoare i sl.) i izložbene prostore.

Predsjednik odborničkog kluba "Podgorička URA – Pravo na grad!" Luka Rakčević, ukazao je da bi "bilo kakva dalja stambena ili poslovna gradnja, na tom prostoru, podrazumijevala trajno i bespovratno uništenje najljepšeg dijela naše Podgorice".

"Dok čekamo da se raspetlja sudbina sa katastrofalnim planskim dokumentima, koji su na prostoru Kasarne "Morača" i Njegoševog parka predviđali preko 180 hiljada kvadrata stambeno-poslovne gradnje, rušenje postojećih objekata građenih nakon oslobođenja Podgorice i veliku sječu drveća, a uprkos medijskim najavama novih planova koje RZUP biznismena Aca Đukanovića naprasno “poklanja” Podgorici, ova Odluka je nužna preventiva štetnog djelovanja tih interesnih grupa. Ukoliko gradonačelnik Vuković i vladajuća većina odluči da odbaci ovakav predlog, na narednoj sjednici, jasno će pokazati da su taj prostor obećali nekoj od tajkunskih građevinskih kompanija", ukazao je Rakčević.

On je podsjetio da se o objektima poput pominjane opere može i treba diskutovati, iako je njena opravdanost upitna u gradovima manjim od 300 hiljada stanovnika, ali da se "svi dobronamjerni odbornici, koji vole ovaj grad, moraju složiti da prostoru Njegoševog parka i Kasarne "Morača" ne smije doći do izgradnje stanova i poslovnih prostora za tržište".

"Taj prostor mora ostati javan i mora imati daleko veću socijalnu dimenziju. URA je još prije sedam mjeseci prikupila veliki broj potpisa podrške toj inicijativi i pokrenula proceduru raspisivanja mjesnog referenduma, pa nećemo odustati dok god volja građana ne bude ispoštovana", ukazao je Rakčević.

URA podsjeća na činjenicu da se "u urbanom jezgru Podgorice danas nalazi preko 10 hiljada stanova viška, a da se do 2025. godine u gradu projektuje preko 35 hiljada stanova više nego što je potrebno, prema demografskim procjenama".

"Uporedo sa takvim planiranjem, naša Podgorica će u periodu od 2012-2025. godine ostati i bez preko milion i po kvadrata zelenih površina, prema zvaničnim procjenama GUP-a. Zbog svega toga, uvjereni smo da mora doći do formiranja jedinstvenog gradskog parka koji bi obuhvatio prostor Njegoševog parka i Kasarne "Morača", uz Karađorđev i Kraljev park i brdo Gorica", ukazao je Rakčević.

On podsjeća da je nedavnim usvajanjem DUP-a "Nova Varoš 2" dodatno otvoren prostor za agresivnu gradnju na susjednim parcelama, ali i da "dinamičan razvoj obližnjih djelova grada, samo potvrđuje potrebu stvaranja takvog gradskog parka, koji bi služio za sport i rekreaciju građana Podgorice, ali i za brojne koncerte, filmske večeri, predstave i druge manifestacije kulturnog i obrazovnog tipa".

"Zbog svega toga, zahtijevamo da Skupština Glavnog grada – Podgorice usvoji ovu Odluku, kako bi zaštitili navedeni prostor od bespovratne eksploatacije, na zadovoljstvo svih građana Podgorice", ukazao je Rakčević.

Bonus video: